Glas

Nieuws

Oekraïners gelokt voor werk in tomatenkas

Een Litouwer krijgt twee jaar gevangenisstraf voor sigarettenproductie in kassen in Zuilichem met negen Oekraïners in dienst.

In april vorig jaar vielen politie en douane een kas binnen in het Gelderse dorp Zuilichem waar 1,8 miljoen sigaretten waren gemaakt, maar nog niet afgezet. Daarvoor was een oude kas gehuurd voor € 3.000 per maand.

Oekraïners in de kas

Een Litouwer had personeel uit Oekraïne met valse voorwendselen naar Nederland gelokt. In een krantenadvertentie had hij werk aangeboden voor het telen van tomaten en bloemen in Nederland. De mannen kregen daarvoor € 1.000 per maand, blijkt uit de uitspraak.

Bij een inval in een illegale sigarettenfabriek in 2019 werden 1,8 miljoen sigaretten en hasj gevonden. - Foto: ANP
Bij een inval in een illegale sigarettenfabriek in 2019 werden 1,8 miljoen sigaretten en hasj gevonden. - Foto: ANP

De straf is opgelegd voor het vervaardigen van sigaretten, niet voor het produceren van rooktabak. Daarvoor zou een bevochtiger moeten zijn gebruikt die in de kas werd aangetroffen. Ook is de Litouwer niet veroordeeld voor het dienstverband en afspraken met en de werkomstandigheden voor de Oekraïense medewerkers. Deze sliepen in de kas nabij de sigarettenmachine. Ook de vondst van grote hoeveelheden hasj is niet in de strafoplegging meegenomen.

Volgens de advocaat van de verdachte is de straf te hoog omdat geen sigaretten in de handel zijn gekomen en de Nederlandse staat daardoor geen accijns heeft misgelopen. Ook bekende de verdachte zijn rol in sigarettenproductie.

Verhuurder wist niets

Uit een mailwisseling tussen de huurder en verhuurder van de kas blijkt dat de verhuurder niets wist van de sigarettenproductie. De huurder zou een transporteur van bloemen zijn die tijdelijke opslag en huisvesting voor personeel zocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.