Glas

Nieuws

NVWA: spannende fase ToBRFV-bestrijding

Het succes van de Nederlandse ToBRFV-aanpak moet deze maanden blijken uit hercontroles. Experts hebben nieuwe ToBRFV-adviezen klaar.

De NVWA laat in haar jaarverslag over 2019 weten dat de bestrijding van ToBRFV in Nederland in een spannende fase is beland. NVWA-inspecteur Bram Lokker zegt in het hoofdstuk Plantgezondheid van het Jaarbeeld 2019 van de NVWA dat deze maanden bepalend zijn voor de verdere aanpak. “De komende maanden nemen we monsters van het nieuwe gewas, dat in de ontsmette kassen is aangeplant. Als we het virus niet aantreffen, hebben we een goede kans om het weer uit Nederland weg te krijgen. Blijft ToBRFV aanwezig? Dan moeten we goede afspraken maken met de sector en ermee om leren gaan totdat er resistente rassen zijn.”

Niet ruimen bij ToBRFV

Daarmee geeft de NVWA vast te houden aan het beleid om niet te ruimen. De aanpak van ToBRFV in Nederland verloopt anders dan in omringende landen. “Bij ons hoeft de teler niet direct zijn gewas te vernietigen bij het aantreffen van dit plantenvirus. Die ruimte is er ook in de Europese regelgeving”, aldus Lokker.

Lees verder onder de foto

Archiefbeelden van bladsymptonen ToBRFV. Foto: DCM.
Archiefbeelden van bladsymptonen ToBRFV. Foto: DCM.

Scherpere aanpak

In het Jaarbeeld 2019 beschrijft de NVWA haar aanpak van ToBRFV in 2019. Na de eerste vondst in oktober koos de NVWA voor een scherpere aanpak, vooruitlopend op Europese regels in november dat jaar om het virus als quarantainewaardig te behandelen. De NVWA eiste administratie op bij bedrijven en vond daardoor meer besmettingen, die tot dan niet aan het licht kwamen omdat geen meldplicht gold.

Adviezen ToBRFV-bestrijding afgerond

Eerder dit jaar vroeg Eppo meer informatie over de Nederlandse aanpak, over hoe streng toezicht uitpakt, in plaats van ruiming.

Of registreer je om te kunnen reageren.