Glas

Nieuws

Kassen geruimd in Verenigd Koninkrijk na ToBRFV

ToBRFV is in Britse en Griekse kassen aangetroffen en in paprikateelt op Sicilië.

Dat blijkt uit meldingen van het internationale plantgezondheidsplatform EPPO. In het Engelse graafschap Worcester zijn twee kassen geruimd vanwege ToBRFV in tomaten. De uitbraken liggen in het westen van Engeland, terwijl de eerste uitbraak in 2019 in het oosten was (Kent). Uit de korte melding blijkt dat alle planten geruimd zijn van de kassen van 1,62 en 8,0 hectare. In het Verenigd Koninkrijk is geen duidelijk beleid voor ruimen. Dat wordt op individuele basis beoordeeld. In 2019 werd de kas ook geruimd in Kent, maar dat was op vrijwillige basis. De recente uitbraken in het westen kwamen al aan het licht in maart tijdens het officiële controleprogramma van de Britse overheid.

Mechanische overdracht

Griekenland meldt een groter aantal uitbraken in kleinere kassen in Kreta en op het vasteland. Aan het patroon van de uitbraken lijkt af te leiden dat verspreiding voor een deel mechanisch via werkzaamheden is verlopen. Op het vasteland loopt onderzoek naar de herkomst van de besmetting.

Eerste forse schade in paprika

In Italië is voor het eerst een besmetting van paprikaplanten vastgesteld. In kassen waar in 2019 ToBRFV in tomaten was vastgesteld, is na overschakeling op paprika het virus ook vastgesteld op blad en vruchten van paprikarassen. Het gaat om rassen zonder het resistentiegen tegen tobamavirussen. In gangbare rassen in Nederland is die resistentie wel ingebracht. Bij de besmetting in Sicilië was wel 85 procent van de teelt besmet.

Of registreer je om te kunnen reageren.