Glas

Nieuws

Markt: Dagmarkt groente voelt stevige dip na Pasen

Met flink dalende prijzen voor vooral aardbeien en asperges, staat de dagmarkt voor veel producten onder druk.

Voor asperges hield de dubbel A-sortering nog vast aan dagprijzen van iets onder € 10. Voor de andere sorteringen liep de prijs terug tot soms € 4 per kilo. De dalende tendens werd dinsdag 14 april tijdens de veilingen in Barendrecht en Venlo zichtbaar. Bij ZON in Venlo waar later op de dag wordt geveild, kwamen prijzen onder iets grotere druk te staan.

Waar vóór Pasen nog een tekort leek aan asperges met veel supermarktacties, is er deze week een lagere actiedruk. Het is zoeken naar een nieuwe marktverhouding.

Halvering aardbeienprijs

Bij aardbeien was de aanvoer op de dagveiling behoorlijk groot. Voor Elsanta, de grootste partij op de veiling van The Greenery, halveerde de prijs ten opzichte van vrijdag 10 april met een opbrengst van rond € 1,40 per pond. De klokaanvoer was wel twee keer zo hoog als vrijdag. Voor aardbeienrassen Sonsation en Malling Centenary kwamen aanvankelijk nog prijzen van meer dan € 2 (pond) op het veilingbord.

Markt komkommer zwak

Dinsdag 14 april kwam een lage prijs voor komkommer uit de veiling. Dat verraste kopers, omdat gedacht werd aan een marktbalans van rond € 0,15 per stuk. Dat marktniveau werd bij lange na niet gehaald.

Voor veertigers werd op de veiling (exclusief kosten) € 0,07 betaald bij The Greenery. Met mogelijk een forsere aanvoer deze dag na Pasen kan het een tijdelijke dip zijn, maar de komkommermarkt lijkt zwakker dan verwacht. Het effect van het opdrogen van afzetkanalen door de coronacrisis is moeilijk te wegen. Aanwezigheid van Spaanse komkommer speelt hier overigens geen rol.

Paprika blijft flink aan de prijs

Op de dagmarkt blijft paprika duur. Ook bij de start van deze week moesten kopers fors in de buidel tasten met prijzen van rond € 3 voor rode paprika (kilo) en tot € 4 voor een kleine aanvoer geel bij The Greenery.

Of registreer je om te kunnen reageren.