Glas

Nieuws

Veilig achter platen werken vanwege corona

Het werk in de tuinbouw gaat door, maar wel veilig. Bij een Brabantse komkommerteler al sinds dinsdag achter plexiglas, zoals sinds donderdag ook in de supermarkten werd geïntroduceerd.

Komkommerteler Wilco Biemans in het Brabantse Dorst kwam met zijn arbo-adviseur Peter Bredius van Stigas tot een manier om zijn personeel veilig te laten werken aan de sorteerlijn. Omdat ze daar niet de geadviseerde anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden, is het zaak voor afscherming te zorgen.


  • Scholieren Maxim en Quint van der Meijs gebroederlijk, maar wel veilig, afgeschermd in de weer met de komkommers van Biekom. - Foto’s: Wilco Biemans

    Scholieren Maxim en Quint van der Meijs gebroederlijk, maar wel veilig, afgeschermd in de weer met de komkommers van Biekom. - Foto’s: Wilco Biemans

  • In totaal hangen er elf platen.

    In totaal hangen er elf platen.

De doorzichtige kunststofplaten, die glastuinders om verzekeringstechnische redenen op voorraad moeten hebben als reparatieset bij glasschade aan het kasdek, blijken hier erg handig voor te zijn. De platen hangen bij de komkommerteler 30 centimeter van de sorteerlijn af en op 40 centimeter hoogte, gemeten vanaf het werkblad.

Glastuinders waren al virusbewust

De platen worden door de dag heen regelmatig schoongemaakt. Het is een geluk bij een ongeluk dat door het komkommerbontvirus en de virussen in de tomatenteelt in de glastuinbouw ondernemers en personeel gewend zijn geraakt aan het strikt naleven van hygiëneprotocollen. Op de meeste glasgroentebedrijven is wel een voorraad van het desinfectiemiddel Virkon S aanwezig.

Bekijk ook het filmpje op de site van Stigas.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.