Doorgaan naar artikel

Spanning rondom coronavirus loopt op in AGF-handel

Bedrijven in de groenten- en fruithandel scherpen coronamaatregelen aan nu reisadviezen voor Noord-Italië zijn aangepast.

Voor de Noord-Italiaanse regio’s geldt nu code oranje. Op verzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden om verdere besmettingen in Nederland te voorkomen. Nederlandse afzetorganisaties hebben al maatregelen genomen door contact met Italiaanse chauffeurs te beperken of Nederlands chauffeurs bij het lossen van vracht in Noord-Italië in de cabine te laten verblijven.

Vrees voor aantasting Europese handel

Het reisadvies voor Noord-Italië doet de vrees groeien bij de exportbedrijven dat de Europese handel nu fysiek geraakt wordt en dat bij een hoger besmettingsaantal in Nederland ook de export uit Nederland hinder kan ondervinden. Vooralsnog is het besmettingsaantal in Nederland nog beperkt.

Strengere maatregelen

Het aangescherpte advies leidt vooralsnog niet tot een beperking van de handel met Italië. Berichten dat Italiaanse vrachtwagens niet meer op het Franse groothandelscentrum Rungis worden toegelaten, spreekt Rungis tegen. Wel wordt op dit moment over nieuwe strengere maatregelen nagedacht, laat een woordvoerder weten. Rungis is een belangrijk handelscentrum voor de voedselvoorziening van de stedelijke regio rond Parijs. Een maatregel om Italiaanse vrachtwagens te mijden is daarmee niet ondenkbaar.

Extra maatregelen op de kantoren

Nederlandse handelspartijen hebben op kantoren en distributiecentra al extra maatregelen genomen om contact veiliger te laten verlopen. Ook wordt bezoek op sommige locaties of afdelingen nu niet meer toegelaten en worden contacten beperkt.

Eén van de afzetorganisaties daarover: “We hebben een coronapreventieteam opgesteld, omdat we denken dat de gevolgen van dit virus mogelijk verstrekkend zijn. We kunnen niet uitsluiten dat het de primaire bedrijfsvoering raakt voor wat betreft verkoop, financiën en logistiek.”

De organisatie heeft bij de balie voor buitenlandse chauffeurs een tafel geplaatst om de afstand met personeel op een veilige afstand te houden en een glasplaat bevestigd. Ook wordt personeel gevraagd om in hun privé-omgeving te onderzoeken of mensen in één van de Noord-Italiaanse gebieden is geweest.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin