Glas

Nieuws

Noodfonds glasgroente na prijsval coronacrisis

De tuinbouw heeft de raming voor een eerste noodfonds afgerond, maar begint nu ook aan een noodfonds voor glasgroente.

De prijsdaling bij glasgroente zorgt ervoor dat het Crisisteam Tuinbouw & Uitgangsmateriaal aan een noodfonds gaat werken. De slechte prijsontwikkeling bij snacktomaten, komkommer en aubergine maken een noodfonds noodzakelijk, stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, nu afzetmarkten als de horeca zijn weggevallen.

Mogelijk deze of volgende week wordt zo’n concept voor een noodfonds opgesteld en ingediend bij het ministerie van LNV. “We houden deze week de marktontwikkeling nauwlettend in de gaten”, zegt Van der Tak. Dat ministerie werkt tegelijk in de EU ook aan crisismaatregelen voor groenten en fruit.

€ 900 miljoen aanvraag

Voor een noodfonds voor voornamelijk sierteelt wordt nu eerst € 900 miljoen acute noodhulp gevraagd aan het ministerie. Daarin zit ook schade voor groenteteelt voor horeca, maar dus niet de bulkproducten glasgroenten waarvoor nu prijzen wegvallen.

De € 900 miljoen noodhulp is ook geen volledige compensatie voor de geleden schade, maar zorgt er wel voor dat de bedrijven de klap kunnen overleven, stelt voorzitter Jaap Bond. Het gaat bij dat bedrag om een compensatie van de schade, niet om borgstelling voor bankkrediet.

Vorige week becijferde het crisisteam dat de schade in de totale tuinbouw kan oplopen tot € 5 miljard in de eerste zes maanden, maar in het nieuwe voorstel wordt de schade voor korte en middellange termijn uit elkaar getrokken.

Geen zorgen groentenzaden en planten

Bond signaleert dat het schadebeeld verschuift. Het lijkt erop dat groentenplanten en zaden toch kunnen worden uitgevoerd met de internationale vluchten die er nog zijn. “Hopelijk blijft de schade voor deze sector beperkt.” Aan de andere kant zorgt de val in de prijzen bij glasgroente nu dus voor nieuwe zorgen. Een bedrag voor deze bedrijven is niet opgenomen in de noodhulp van € 900 miljoen. Bond: “Dat is een nieuw fenomeen en zit niet in deze noodhulpberekening opgenomen. De prijzen storten in. Dat is bij aardappelen ook het geval. Daarmee hoopt de schade op.”

Flexibel pakket

Het noodpakket dat de sector indient is flexibel. Zo is niet duidelijk wat de markten gaan doen op middellange termijn. Bond: “De bloembollen zitten nu in de grond, maar we weten niet hoe de markt zich houdt in september. Schade voor deze markt zit in het meest negatieve scenario ook opgenomen.”

De tuinbouw heeft ook meevallers te melden. De markten in Azië zoals China, lijken zich sneller te herstellen dan verwacht.

Fouten uit Ehec-crisis voorkomen

Het ministerie heeft al wel een registratieformulier goedgekeurd waarop ondernemers schade kunnen registreren. Bond: “We willen voorkomen dat zoals bij de Ehec-crisis, telers schade niet vergoed krijgen doordat ze op een onjuiste wijze schade hebben geregistreerd. We werken uitstekend samen met het ministerie op deze punten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.