Home

Nieuws

Tuinbouw schat schade coronavirus op € 5 miljard

De schade van de tuinbouw door het coronavirus in de komende twee maanden wordt geschat op € 5 miljard.

Dat stelt Greenport Nederland in een noodkreet en noodoproep aan banken en overheden. De schade is het gevolg van de acute verstoring van de productie, handel en verkoop van versproducten door wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus.

Direct noodkrediet

Er is direct noodkrediet nodig van banken, stellen de partijen achter Greenport Nederland, zoals GroentenFruit Huis. Voor de middellange termijn is het noodfonds van de overheid een uitkomst.

De tuinbouw heeft een jaarlijkse productiewaarde van € 20 miljard, maar in de komende twee maanden loopt de schade door de start van het Nederlandse seizoen hard op tot € 5 miljard. Vooral de sierteelt vangt nu harde klappen op. Ook zaadfirma’s en leveranciers van jong plantgoed (groente) zien nu hun export in gevaar komen. Wereldwijd is namelijk gemiddeld meer dan 40% van de groenteproductie afhankelijk van Nederlandse zaden en plantgoed.

Effecten groentemarkt

Bij de afzet van groente en fruit zijn de verstoringen ook groot, maar zijn de prijzen op de dagmarkt voorlopig hoger dan normaal. Handelsbedrijven die leveren aan de horeca zien hun afzet wel compleet wegvallen. Leveranciers van supermarkten moeten volop bijkopen op de dagmarkt om aan voldoende product te komen. Wel is de vrees dat ook binnen Europa markten moeilijker bereikbaar worden door steeds strengere maatregelen van overheden. Als de Nederlandse productie echt op gang komt, kan dat nog tot extra grote schades leiden. GroentenFruit Huis en Greenport Nederland konden het bericht of de berekening van de schadeschatting niet verder toelichten.

Crisisteam

De tuinbouwsectoren hebben een crisisteam geformeerd dat dinsdag 17 maart voor het eerst vergaderde. Jaap Bond is voorzitter van het crisisteam van de tuinbouw dat bij Greenports Nederland is ondergebracht. “Er is begrip voor maatregelen die verspreiding van het coronavirus indammen. Gezondheid heeft de hoogste prioriteit. Ons product draagt daar juist aan bij. De productie is echter niet zomaar te stoppen. Kosten zijn gemaakt, inkomsten vallen plots weg. Het is een drama voor de ondernemers.” De brancheorganisaties van de tuinbouw brengen de impact van de coronacrisis momenteel meer in detail in beeld.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.