Glas

Nieuws

Markt: Uiteenlopende veilingprijzen door corona

Wat is de balans na 2, door de coronacrisis getekende, handelsweken? Belgische veilingstatistieken tonen grote verschillen.

Sinds de coronacrisis toonde week 12 extreem hoge prijzen en week 13 kende een prijsval. Dat was vooral zichtbaar in de klokprijzen bij de Belgische veilingen, waar marktschommelingen direct zichtbaarder worden. De balans is niet altijd positief. Bij asperge bijvoorbeeld komen de prijzen niet in de buurt van 2019 toen gemiddeld € 1,50 meer betaald werd. Ook bij bloemkool en eikenbladsla geldt dat in 2019 een duidelijk hogere prijs tot stand kwam in week 12 en 13 in België.

Lees verder onder de grafiek.

Komkommer voor € 0,05

Bij komkommer lag de uitbetaalprijs in week 12 op € 0,35 en in week 13 op € 0,05. Vorig jaar lag de middenprijs in week 13 op € 0,22. Met hogere volumes afgelopen week zal de pijn van gemiddeld € 0,05 per komkommer harder doorklinken.

Hogere prijzen

Een positieve balans over de laatste 2 handelsweken lijkt te maken voor aubergine door een weekprijs van € 1,77 in week 12. Dat de weekprijs plots terugzakte naar € 0,37 in week 13 is opvallend. In 2019 in diezelfde handelsweek lag de prijs in België op € 0,74 per kilo.

Ook paprika lijkt gunstig uit te springen als de weekprijzen naast het niveau van 2019 gelegd worden. Dat geldt ook voor prei, kropsla, veldsla, tomaten en witlof, blijkt uit de veilingstatistieken.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.