Glas

Nieuws

FNV biedt ruimte in looptijd cao Glastuinbouw

De cao Glastuinbouw hangt op 0,5% loonsverhoging en een looptijd van een half jaar.

Dat spiegelt FNV voor aan zijn leden. De vakbond heeft het eindbod van de werkgevers in de glastuinbouw alleen ter informatie voorgelegd aan haar leden, inclusief een verklaring waarom de kwestie van de hoge WW-premie voor flex-arbeid volgens FNV niet in de cao Glastuinbouw thuishoort. FNV-onderhandelaar Leo van Beekum: ”Wij willen juist dat er meer medewerkers vast in dienst komen. Als we eens zijn met dit bod, dan maken we het juist voor de werkgevers aantrekkelijker om meer flexibele medewerkers in dienst te nemen.”

Ruimte in looneis

Volgens Van Beekum is het overigens ook geen gelopen race als de werkgevers hun bod zouden handhaven zonder de door hen gewenste protocolafspraak over de WW-premie. “Een loonsverhoging van 4% voor een cao van 2,5 jaar is wat ons betreft onvoldoende. We snappen dat door corona ons eindbod van begin maart van 4,5% voor 1,5 jaar nu te veel was, maar hadden ook voor de looptijd van 2 jaar eens kunnen worden.”

Schriftelijk ultimatum

Naar aanleiding van die voorzichtige handreiking van mogelijk een half jaar langere looptijd, hebben de werkgevers formeel nog niet bewogen. Wel hebben ze vorige week de bonden nog eens schriftelijk laten weten dat hun eindbod geldt tot uiterlijk 1 december en daarna van tafel verdwijnt. FNV en CNV blijven echter bij hun stellingname dat ze dit bod alleen officieel aan hun leden willen voorleggen als het onderdeel over de WW-premie er wordt uitgehaald.

De onderhandelingen over de hoge WW-premie, waar voor seizoensarbeid in de tuinbouw wellicht een uitzondering zou kunnen komen, liggen op tafel in Den Haag. “Het is niet aan ons om daar afspraken over te maken”, zegt FNV-onderhandelaar Leo van Beekum. “Dat heb ik dit weekend ook telefonisch aan werkgeversonderhandelaar Ilse Lensink uitgelegd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.