Glas

Nieuws

Duitsland meldt een ToBRFV-vondst

In de Duitse deeltstaat Noordrijn-Westfalen is een geval van tomatenvirus ToBRFV vastgesteld.

Duitsland heeft nu enkele kleine besmettingen op grote afstand van elkaar. Het land leek eerder dit jaar vrij van het virus na een succesvolle bestrijding in diezelfde deelstaat die grenst aan Nederland. De officiële status van Duitsland is niet meer ToBRFV-vrij. De Landschaftskammer Nordrhein-Westalen Plantenschutsdienst heeft de besmetting met een moleculaire test vastgesteld.

In zaad gevonden

Het gaat om een bedrijf dat zaden produceert. De besmetting werd in het zaad aangetoond, de moederplanten zijn al vernietigd. Eerder dit jaar werd ook in een foliekas in Brandenburg een besmetting geconstateerd. In professionele glastuinbouwbedrijven is dit jaar geen besmetting gemeld.

Rusland verscherpt invoereisen

Het Duitse plantgezondheidsinstituut Julius Kühn meldt verder dat Rusland eisen voor invoer van zaad, jonge planten en vruchten (paprika en tomaat) heeft aangescherpt. Deze moeten vrij zijn van Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), Tomato spotted wilt virus (TSWV) und Pepino mosaic virus. Rusland wil daarmee deze plantenziekten buiten de grenzen houden.

Nederlandse tomaten gaan sinds de boycot niet meer direct naar Rusland. Hoe de plantgezondheidsdienst van Rusland de garanties op virusvrije vruchten wil handhaven is onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.