Glas

Nieuws laatste update:21 okt 2020

Veilingen België werken 13% meer glasgroente weg

Belgische veilingen verkochten tot augustus 13% meer glasgroenten, vooral trostomaten die ook 15% minder opbrachten.

Dat blijkt uit veilingstatistieken. De stijging van de aanvoer glasgroenten is een productie-uitbreiding. Zo zag veiling REO in Roesselare de aanvoer trostomaten 73% stijgen in de eerste 8 maanden naar 26.262 ton. Die groei komt vooral door uitbreiding bij leden, onder meer over de Franse grens. Bij losse tomaten was de groei 20% bij REO.

Lees verder onder de grafiek.

Toch omzetdaling

Ondanks de gestegen aanvoer daalde de omzet glasgroenten op de Belgische veilingen met 1,6%, blijkt uit de statistieken. De markt verslechterde door het wegvallen van vraag naar glasgroenten vanuit de horeca in coronatijd. Alleen kropsla en aubergines kenden betere prijzen dan in 2019. Bij REO lag de middenprijs tot september op € 0,96 per kilo (€ 0,87 in 2019).

Verklaring hogere prijzen

Bij de omzet van Belgische veilingen in het segment vollegrondsgroente vallen vooral witlof en bloemkool op. De productie bloemkool in België is 14% lager dit jaar. Mede daardoor stegen prijzen 32% voor dit product. De prijsstijging van 60% bij witlof kwam tot stand bij een 7,4% lagere productie. Witlof werd door de lockdown vaker gegeten door zelf te bereiden in de keuken.

Of registreer je om te kunnen reageren.