Glas

Nieuws

Spanje probeert te leven met ToBRFV

Alleen ontwikkeling van resistente rassen zal uitbreiding van ToBRFV in Spanje kunnen tegengaan. Andere maatregelen kunnen uitbreiding wel remmen van het virus.

Dat stelt Antonia Elorrieta, labhoofd fytopathologie van coöperatie Coexphal. Controle van het virus zal moeilijk zijn zonder resistente rassen, stelt de onderzoekster in het ledenblad Aenverde.

De expansie zal afhankelijk zijn van de maatregelen die telers en de sector nemen.

De meeste tuinders hebben daarom ook de toegang tot de kassen voor overbodige bezoeken gesloten. De teeltadviseurs van de coöperaties trekken nu bij alle kassen die ze bezoeken beschermende kleding aan. De meeste coöperaties hebben wasinstallaties aangebracht in hun pakstations, waar de plastic kratten tussen de verschillende telers kunnen worden gedesinfecteerd.

Geen nieuwe vondst

Na de detectie van het virus in één kas in Vícar zijn er géén nieuwe gevallen aangetroffen, blijkt bij navraag. De besmette kassen zijn al in oktober, direct na detectie, uitgeruimd en er zijn andere teelten geplant. Coexphal heeft grote hoeveelheden verdachte monsters onderzocht, maar geen besmetting aangetroffen, laat het weten.

Toch is er vrees dat het virus verder verspreidt en over het hoofd wordt gezien. Het virus wordt geremd wordt door de lage temperaturen, die in Spanje in de winter veel lager zijn dan in Israël of in Nederlandse kassen in de zomer. Daardoor is het mogelijk dat het virus zich niet manifesteert, maar er wel is en verder verspreid wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.