Glas

Nieuws

NPM en AgroCare vragen ACM toestemming concentratie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt de participatie van NPM Capital in teeltbedrijf AgroCare.

Het is ACM-beleid om ook deelnemingen van investeringsmaatschappijen te onderzoeken op concurrentie-effecten, aldus een toelichting van de Autoriteit Consument & Markt.

Eind december werd bekend dat investeringsmaatschappij NPM Capital overeenstemming had bereikt met de aandeelhouders van AgroCare over het verstrekken van groeikapitaal aan het Nederlandse tomatenteeltbedrijf. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

NPM Capital

Op 14 januari hebben beide bedrijven ‘goedkeuring gevraagd voor de overname’, blijkt uit de melding op de website van ACM. Tot 28 januari hebben andere partijen de mogelijkheid te reageren op de voorgenomen samenwerking. NPM Investments is een onderdeel van NPM Capital N.V. en wil ‘gezamenlijke zeggenschap’ verkrijgen over AgroCare Beheer B.V.

Zeggenschap

In de melding van de ACM valt niet af te leiden wat het aandeel is dat NPM Capital heeft genomen in het teeltbedrijf. Wel laat ACM weten dat de melding verplicht is bij fusies en overnames. Dat hoeft niet per se om een meerderheidsbelang te zijn, aldus de woordvoerder.

Het gaat wel om de zeggenschap van zo’n samenwerking. NPM Investments wil een gezamenlijke zeggenschap verkrijgen over AgroCare. “Of het een investeringsbedrijf is of ander teeltbedrijf maakt niet uit. Het is een verplichting dat we kijken naar de gevolgen voor de concurrentie”, aldus de woordvoerder.

Hak en online supermarkt Picnic

NPM Capital heeft deelnemingen in groenteverwerker Hak en online supermarkt Picnic. Dat zijn andere branches dan de teelt van tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.