Glas

Nieuws

GMO-plan Oxin Growers grotendeels goedgekeurd

Telers van de fusieorganisatie Oxin Growers kunnen gebruik maken van EU-subsidie na een goedkeuring van het GMO-plan.

Dat stelt Oxin Growers desgevraagd. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een deel van de besluiten bekend gemaakt op de aanvragen voor subsidie uit het Europese GMO-programma. Vijf Nederlandse telersverenigingen in groenten en fruit doen nog aanspraak op de subsidie dit jaar. Oxin Growers is er 1 van.

Commercieel directeur Ton van Dalen heeft de beschikking ontvangen. “Het is een positieve uitkomst. Het ingediende plan is op hoofdlijnen goedgeurd, op een paar kleine afkeuringen na.” Daarmee is de fusie ook verwerkt in deelname aan het subsidieprogramma.

Europese steun vooral bij verduurzamingsplannen

Stap in fusie

De 2 telersverenigingen Best of Four en Van Nature zijn sinds 1 januari gefuseerd in Oxin Growers. Best of Four was al aangehaakt bij het GMO-subsidieprogramma, maar Van Nature niet meer. Door de fusie hebben telers van beide oud-telerscoöperaties nu weer de beschikking over Europese steun bij vooral verduurzamingsplannen.

Oxin Growers is 1 van de 5 coöperaties met een GMO-aanvraag. Bij Fossa Eugenia en Kompany was het besluit nog niet ontvangen. Bij DOOR en De Schakel was niemand bereikbaar voor commentaar maandag 20 januari.

Deelname GMO kan stijgen

Voor 2020 was door de 5 coöperaties een totaalbedrag aangevraagd van bijna € 64 miljoen aan uitgaven- en investeringsprogramma’s uit het GMO-programma. Door de omzet van Oxin Growers (ruim € 700 miljoen) zal deze coöperatie de grootste aanspraak maken op die € 64 miljoen. Van die uitgaven- en investeringsprogramma’s wordt mogelijk de helft door de EU vergoed.

34% meer steun aangevraagd

Het totaalbedrag aan aanvragen is hoger dan voorgaande jaren. Ter vergelijking, over 2019 ging het om € 42 miljoen aan uitgaven. Dit jaar is 34% meer aangevraagd. RVO.nl kon niet toelichten voor hoeveel geld aan GMO-programma’s is goedgekeurd. Nog niet alle beschikkingen zijn de deur uit, laat de uitvoeringsorganisatie weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.