Glas

Nieuws

Product voor voedselbank levert 40% marktprijs op

Nederland heeft vergoedingen gepubliceerd als overschotten groente en fruit geleverd worden aan de voedselbank tot 40% van de marktwaarde.

Dat blijkt uit een besluit van minister Carola Schouten voor maximale steunbedragen op basis van de Europese marktordeningsregeling voor groente en fruit GMO. Voor komkommer is de vergoeding bij levering aan voedselbanken maximaal € 0,25 per kilo, voor paprika bijna € 0,50 per kilo, aardbeien kunnen maximaal € 1,37 (hoogseizoen) tot € 1,87 per kilo opleveren mits geleverd aan voedselbanken. Dat kanaal groeit nog steeds in Nederland. Voor broccoli is een vergoeding van maximaal € 0,42 per kilo mogelijk.

Marktprijs laatste 5 jaar

Uit de regeling valt op te maken dat een vergoeding van 40% van de gemiddelde marktprijs over de laatste 5 jaar moet worden vastgesteld met een maximumbedrag zoals boven vermeld. Voor appels, peren en tomaat is de mogelijkheid in de GMO al opgenomen. Nederland heeft de prijzen voor gratis verstrekking ook vastgesteld voor de eerder genoemde producten. Als overschotten een andere bestemming krijgen is een 10 procentpunt lagere vergoeding opgenomen in de regeling.

Regeling Rusland verlopen

De nieuwe lijst was nodig omdat de regeling voor de Russische boycot is verlopen en de nieuwe Regeling Uitvoering GMO groenten en fruit 2018 als basis dient voor de vergoedingen. Producentenorganisaties met een GMO-programma kunnen direct gebruik maken van de nieuw vastgestelde steunbedragen. Een aantal Nederlandse organisaties heeft echter geen GMO-erkenning meer, zoals The Greenery en ZON.

In de gepubliceerde besluiten zijn ook vergoedingen voor niet-oogsten of groenoogsten opgenomen, maar Nederland wil uit verspillingsoogpunt afzet van overschotten naar voedselbanken stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.