Glas

Nieuws

Den Haag verwelkomt Varend Corso Westland in 2020

Voor het Varend Corso Westland gaat er volgend jaar veel veranderen.

Zo verhuist het corsoweekend op de evenementenkalender en zal in het eerste weekend van juli, van donderdag 2 tot en met zondag 5 juli, door de Zuid-Hollandse wateren trekken. Buiten de vakantieperiode kan meer publiek komen kijken en kunnen meer deelnemers en schippers meevaren. In 2020 krijgt het corsoweekeinde ook een extra avond, wordt de route uitgebreid naar Den Haag en komt er een samenwerking met SBS6.

De schippers steken volgend jaar al op donderdagmiddag van wal, om vanaf Honselersdijk naar Maassluis te varen. Op vrijdag leidt de route vanuit Maassluis, via Vlaardingen en Midden-Delfland naar Delft. Op zaterdag start de stoet in Den Haag en trekt het centrum in. “Wethouder Richard de Mos is enthousiast over het feit dat we met de corsostoet door Den Haag varen”, zegt Rob Baan, voorzitter Varend Corso Westland. “Voor het vaststellen van de route zijn we nog in overleg met de ambtenaren van die gemeente. De vaarroute moet zowel boven als onder water vrij zijn van obstakels.”

Voor het bestuur stond vast dat we moesten veranderen. Het was dit of geen corso meer

Rob Baan, voorzitter Varend Corso Westland

Positieve reacties

De slotzondag, wordt het ‘thuiskomen’, waarbij de deelnemers na 3 dagen schitteren in de regio in het eigen Westland worden onthaald. Volgens de voorzitter heeft het bestuur hierop veel positieve reacties ontvangen. “Op sociale media zijn ook wel enkele negatieve reactie te lezen over de verschuiving van Westlanddag naar de zondag en dat hun feestje op zaterdag wordt afgenomen. Maar de mensen moeten beseffen dat ze gratis en voor niets van de voorbijvarende stoet kunnen genieten. Om de kwaliteit van het corso op een hoog niveau te handhaven, zijn nieuwe impulsen en sponsors nodig. Voor het bestuur stond vast dat we moesten veranderen. Het was dit of geen corso meer.”

Het is al langer bekend dat het aantal deelnemers al enkele jaren terugloopt en ook verschillende sponsoren in de afgelopen edities helaas zijn afgehaakt. De nieuwe opzet moet het mooiste evenement van Nederland weer een nieuw elan geven.

Rob Baan dit jaar in zijn eerste jaar als voorzitter van het Varend Corso. - Foto: Harry Stijger
Rob Baan dit jaar in zijn eerste jaar als voorzitter van het Varend Corso. - Foto: Harry Stijger

Schippers akkoord

Tijdens eerdere bijeenkomsten deze week waar onder meer politiek, gemeenten, vrijwilligers en schippers aanwezig waren, bleek dat de veranderingen breed worden gedragen. Ook alle betrokkenen voelen de noodzaak voor verandering. Baan: “De schippers zijn onder groot applaus akkoord gegaan met de voorgestelde verandering. Zij hoeven eigenlijk alleen maar een avond extra te varen op donderdag. Maar ze zijn blij dat we nu een rondje gaan varen en Den Haag aan doen.”

Donderdag 2, vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020 kunnen dus als corsoweekend in de agenda worden genoteerd. De betrokken gemeenten en hulpdiensten zijn akkoord met de nieuwe data. De politie is zelfs verheugd met de aanpassing, omdat het buiten de vakanties en de periode van de Westlandse feestweken valt.

SBS6

Eveneens nieuw is een samenwerking met televisiezender SBS6 en het populaire tv-programma De Grote Tuinverbouwing. Dat vergroot de bekendheid van een van de grootste evenementen van Nederland nog verder en de prachtige Westlandse bloemen, planten en groenten komen bij nóg meer mensen letterlijk in beeld. Met alle vernieuwingen krijgt het corso een groter bereik. Miljoenen kijkers die via SBS6 de voorbereidingen van het corso kunnen volgen en Den Haag als toevoeging aan de route met meer dan een half miljoen Haagse inwoners als potentiele extra bezoekers. Bovendien kan Varend Corso Westland waarschijnlijk op meer media-aandacht rekenen, omdat het niet langer tegelijk valt met de Canal Pride in Amsterdam. Deze vernieuwingen maken het voor corsodeelnemers en sponsoren aantrekkelijker om aan Varend Corso Westland bij te dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.