Glas

Nieuws

Exporteisen aan zaad verscherpt door ToBRFV

Australië wil dat gevoeliger moleculaire toetsen op tomaten- en paprikazaad worden gebruikt om het risico op ToBRFV te verkleinen.

Ook andere landen hebben de toetseisen aan zaad opgeschroefd. Dat stelt Naktuinbouw, dat werkt aan snelle toetsen voor zaad en blad en voor tomaat en paprika. Zo slaagde Naktuinbouw er afgelopen week in 1 besmet tomatenzaadje uit 250 paprikazaden op te sporen met een bestaande toetsmethode (Elisa).

Drie toetsen

Een moleculaire toetsmethode lijkt bijna gereed voor standaardonderzoek, nu uit validatieproeven goede resultaten worden verkregen, zo blijkt uit navraag bij Naktuinbouw. In totaal zijn er 3 methodes voor toetsing, waarbij alleen de derde toets (biotoets) ook daadwerkelijk vaststelt of de besmetting infectieus is. Die biotoets onderscheidt ToBRFV echter nog niet van andere verwante virussen.

Austalië schroeft importeis in fases op

Australië lijkt het zekere voor het onzekere te nemen. Het gebruik van gevoelige toetsen brengt ook heel lichte besmettingen aan het licht, die mogelijk niet infectieus en biologisch relevant zijn. Door de onzekerheid over de verspreiding en transmissie van het gevaarlijke tomatenvirus, wil Australië de importeis opschroeven in fases.

ToBRFV via handen snel verspreid

Via besmette handen kan ToBRFV zeer efficiënt verspreid worden. Het patroon van snelle verspreiding van ToBRFV lijkt echter ook een verspreiding via besmet zaad niet uit te sluiten. Binnen de International Seed Health Institution (ISHI) is Naktuinbouw ook betrokken bij het ontwikkelen van internationale standaarden voor toetsen.

Bij andere onderzoeksinstellingen wordt ook hard gewerkt aan betere toetsingsmethodes.

Lees ook: Mexico volgt via zaad spoor herkomst ToBRFV

Of registreer je om te kunnen reageren.