Glas

Nieuws 1 reactie

Snelle toets tomatenvirus ToBRFV in de maak

Naktuinbouw werkt aan een snelle specifieke test voor detectie van het nieuwe tomatenvirus ToBRFV.

Om dit specifieke potentieel gevaarlijke virus sneller en goedkoper aan te tonen, ontwikkelt Naktuinbouw een specifieke toets op basis van Polymerase Chain Reaction (PCR)-techniek (TaqMan). Dat kan dan aanvullend werken op de bestaande toetsen op de groep van tobamovirussen, waartoe ToBRFV behoort. Frans Claassen, manager keuringszaken bij Naktuinbouw: “Zeg dat uit 1 op de 100 tests op Tobamo-virussen iets komt. Dan weet je alleen dat een van de groep van 30 virussen is aangetoond. Met de nieuwe test kunnen we ToBRFV straks sneller detecteren.”

Sequentieanalyse onmisbaar

Op dit moment zijn er betrouwbare toetsen (ELISA en biotoets) om de aanwezigheid van tobamovirussen, waaronder ToBRFV, in bladmateriaal en op zaad vast te stellen. ELISA en de biotoets kunnen ToBRFV echter niet onderscheiden van verschillende andere tobamovirussen. Alleen met behulp van sequentieanalyse kan de specifieke identiteit van een tobamovirus vastgesteld worden.

Naktuinbouw ontwikkelt test samen met bedrijfsleven

Binnen een halfjaar wil Naktuinbouw deze toets voor diagnostische doeleinden ontwikkeld en gevalideerd hebben. Naktuinbouw bouwt de moleculaire toets op uit internationale literatuur en spreekt daardoor van een standaardtest. De ontwikkeling vindt plaats in samenwerking met het bedrijfsleven.

Het zou voor het Nederlandse bedrijfsleven een belangrijke test kunnen worden, nu net over de grens in Duitsland een ToBRFV-uitbraak wordt bestreden. “We kunnen met deze test straks op ons eigen lab routinematig toetsen op het nieuwe virus. Nu is het al standaard mogelijk om een partij te toetsen op de groep Tobamo-virussen waartoe ToBRFV behoort”, zegt Claassen.

Vraag naar toets

Bij zaadbedrijven is er in zekere zin behoefte aan een snelle specifieke test op het nieuwe virus, en Claassen verwacht dat plantenkwekers ook zo’n test zouden willen laten uitvoeren. Die mogelijkheid is er in noodgevallen overigens al wel, maar is door sequencing duur en tijdrovend. Naktuinbouw streeft ernaar met de nieuwe toets straks gestandaardiseerd monsters te testen op zowel Pepinomozaïek- als de Tobamovirussen.

Geen vondsten ToBRFV-virus bij keuring

Naktuinbouw heeft na de uitbraak van het ToBRFV-virus in Duitsland haar keuringsmedewerkers extra geïnstrueerd voor inspecties van het plantmateriaal in Nederland. Bij die visuele inspecties bij plantenkwekers zijn geen verdenkingen aangetroffen van dit virus. Er is ook geen monster onderzocht op het virus dat vooral met hygiënemaatregelen wordt bestreden.

Lees ook: Nederland kiest eigen route tomatenvirus

Eén reactie

  • Adriaan Vermunt

    Groen Agro Control heeft al een snelle test voor ToBRFV beschikbaar. De test is een real-time PCR assay die specifiek is voor ToBRFV en is geschikt voor verschillende typen monsters: blad, drainwater en oppervlaktes.

    Adriaan Vermunt
    Groen Agro Control

Of registreer je om te kunnen reageren.