Glas

Nieuws

Bijstand gestopt na afwijzing baan tomatenplukker

De gemeente Rotterdam heeft de uitkering van een langdurige werkloze man ingehouden nadat deze werk afwees als tomatenplukker.

De man had 10 jaar ervaring in de tomaten, maar gaf in het vacaturegesprek aan zich te oud te voelen voor deze functie en door rugklachten dit niet meer te kunnen. Daarmee heeft de man niet voldaan aan de verplichting voldaan ‘het naar vermogen verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid niet te belemmeren’, oordeelde de gemeente.

In hoger beroep

Toen de man vervolgens naar de rechtbank Rotterdam stapte, oordeelde rechter dat Rotterdam de bijstandsregels juist had toegepast. Ook in hoger beroep oordeelt de Centrale Raad van Beroep dat Rotterdam de regels daarmee niet. Ook het feit dat de man een gezin onderhoudt met de uitkering is door de rechter niet als onredelijk beoordeeld.

'Westland heeft Werk'

In 2012 wilde Rotterdam met andere Zuid-Hollandse steden duizend werklozen aan het werk helpen via het project ‘Westland heeft Werk’. Dit project mislukte, omdat te weinig animo was van de uitkeringsgerechtigden. De zaak in dit hoger beroep dateert uit 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.