Glas

Nieuws

Boetes en taakstraffen geëist tegen Kubo en RedStar

In de rechtszaak tegen RedStar en Kubo eist het Openbaar Ministerie (OM) boetes van 4 en 6 ton en een aantal taakstraffen.

Volgens de officier van justitie hebben de bedrijven valsheid in geschrifte gepleegd om de maximale subsidie te krijgen voor de bouw van de Ultra Clima Kas in Dinteloord. De zaak kwam al in 2014 in de publiciteit. Het gaat om subsidie-aanvragen die zijn gedaan in 2011.

Tomatenbedrijf RedStar en kassenbouwer Kubo hebben beiden voor de rechter hun verbijstering uitgesproken over de beschuldigingen. De vermeende prijsopdrijvingen en het schuiven met posten, volgens het OM met als doel het maximale subsidiebedrag van € 1,5 miljoen te kunnen incasseren op een totale bouwsom van € 9,5 miljoen, berusten volgens de beschuldigde partijen op misverstanden.

‘LNV keurde aanvraag vooraf goed’

De voor de rechter gedaagde directeuren zeggen dat de subsidie-aanvraag pas is ingediend nadat die door ambtenaren van het ministerie van Landbouw was nagekeken. “Als het Openbaar Ministerie nu stelt dat de subsidies verkeerd zijn aangevraagd, dan zegt het OM eigenlijk dat LNV dat niet goed heeft gedaan”, aldus raadsman Boudewijn van Eijck namens Red Star.

Naast boetes ook taakstraffen geëist

Behalve de geldboetes eist het OM ook taakstraffen van 200 uur tegen de directeuren van beide bedrijven. De twee financieel directeuren zouden een taakstraf van 120 uur moeten krijgen en de adviseur die subsidie-aanvraag namens de beide bedrijven heeft begeleid 100 uur.

Hoog in de Hillenraad100

De zaak loopt nog tot en met morgen en komt kort nadat Kubo-directeur Wouter Kuiper in de Haagse Ridderzaal te gast bij minister Carola Schouten als nummer 1 van de Hillenraad100 werd gehuldigd. De Ultra Clima Kas die in 2013 in Dinteloord voor het eerst in productie ging is sindsdien met name veel in het buitenland gebouwd. Kubo maakte in 2018 van de totale jaaromzet van 151 miljoen maar 3% in Nederland.

Lees verder onder de foto

Ultra climas kas Dinteloord. - Foto: G&F
Ultra climas kas Dinteloord. - Foto: G&F

RedStar staat in diezelfde Hillenraad100 op plaats 83 en staat met een jaaromzet van € 107 miljoen in de top 5 van Nederlandse tomatenbedrijven. Een vorig jaar zomer aangekondigde overname door het kleinere Looye Tomaten werd begin 2019 afgeblazen.

Of registreer je om te kunnen reageren.