Glas

Nieuws laatste update:30 sep 2014

'Scoringsdrift' OM in onderzoek RedStar

Het Openbaar Ministerie heeft 'veel te voorbarig' geopereerd door vroegtijdig via de NVWA een onderzoek naar subsidiefraude bij kassenbouw naar buiten te brengen.

Advocaat van tomatenbedrijf RedStar, Rob van der Hoeven van bureau NatauDutilh, hekelt de stap van het OM. "Ze zijn er vooral op uit om aan de belastingbetaler te laten zien wat gebeurt met belastinggeld, zonder dat ze een harde zaak hebben." Hij sluit uit dat de opstelling van het OM is ingegeven door onderzoek in 2012 naar de inzet van GMO-gelden bij FresQ, de toenmalige afzetorganisatie van RedStar.

Opvallend is dat de bekendmaking van deze zaak, eerder deze maand, vrijwel gelijk viel met de verhoren door de Inlichtingen en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA-IOD).  Verschillende media meldden afgelopen weekend dat RedStar en kassenbouwer Kubo zijn betrokken bij het onderzoek. Het gaat om een aanvraag uit 2011 van subsidie uit de regeling Marktintroductie energie-innovaties (MEI) voor de nieuwe Ultra Clima kas in Nieuw-Prinsenland.

Van der Hoeven bevestigt het onderzoek, waarbij één van de eigenaren van RedStar is gehoord. In april  was al administratie in beslag genomen.  Het zou gaan om ten onrechte ontvangen subsidie,'honderd duizenden euro's'. Naast RedStar richt het onderzoek zich op een subsidie-adviseur en twee werknemers van bouwbedrijf Kubo.

Van der Hoeven wil inhoudelijk niet ingaan op het onderzoek. Wel heeft hij over de publicatie contact opgenomen met het Openbaar Ministerie. "Ze zeiden dat het bericht nieuwswaarde had, maar het onderzoek is nog in volle gang. RedStar lijdt daardoor onnodig schade. Het OM is steeds pro-actiever in haar uitlatingen over zaken, maar daar zit een keerzijde aan."

Een woordvoerder van de NVWA wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.