Glas

Nieuws

Aantal ToBRFV-besmettingen stijgt

In Nederland zijn 10 besmettingen van ToBRFV bevestigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt in totaal 89 bedrijven nader en is daarbij over de helft.

Dat blijkt uit meldingen van de NVWA. De voedselwaakhond meldt zes bevestigde gevallen in Westland, drie in Noord-Holland en één vondst buiten Westland in Zuid-Holland. Daarnaast zijn nu zeven zware ToBRFV-verdenkingen, waarvan twee in Westland, aldus de melding op de website.

344,5 hectare getroffen

In een verslag aan de Europese Commissie schreef de NVWA eerder deze maand dat de teller van het aantal verdachte en getroffen bedrijven op veertien lag. Dat kwam overeen met een areaal van 344,5 hectare. Dat betekent dat relatief grote bedrijven betrokken zijn.

Ook schrijft de NVWA dat het aanvankelijke onderzoek op 89 bedrijven gericht was. Medio november was onderzoek afgerond bij 48 bedrijven.

Lees ook: Sector wil meer Europese sturing ToBRFV

Geen nieuwe meldingen

Eerder deze week stelde de NVWA dat de definitieve bevestiging van besmetting drie weken duurt. Dat is de doorlooptijd voor het bevestigingsonderzoek nadat ToBRFV in het monster is aangetoond via een PCR-onderzoek. Afgelopen week heeft de NVWA geen meldingen van nieuwe bedrijven zelf gekregen over besmetting.

Lees ook: Nederland oogst lof met ToBRFV-aanpak

VS: zorg om verspreiding via vruchten

Afgelopen week hebben de Verenigde Staten een extra maatregel ingesteld om insleep van ToBRFV via paprika- en tomatenimport tegen te gaan. Aanleiding zijn recente rapporten over de risico’s van verspreiding via vruchten. Aanvankelijk werd gedacht dat dit risico beperkt is. De extra maatregelen gelden voor landen waar besmettingen zijn geconstateerd en die toegang hebben tot de Amerikaanse markt. Naast Mexico zijn dat onder meer Nederland en Israël. Exportpartijen moeten in Nederland beoordeeld worden op symptomen van de plantenziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.