Glas

Nieuws

CNV: ‘Polen massaal te laag ingeschaald’

Vakbond CNV botst met werkgevers in de glastuinbouw over naleving van de cao. Medewerkers zouden systematisch te laag worden ingeschaald.

Aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao Glastuinbouw buigen werkgevers en werknemers zich momenteel over verschillende interpretaties van het functiehandboek. Vooral door de klussen die medewerkers doen tijdens de teeltwisseling zouden ze formeel gesproken hoger ingeschaald moeten worden. Dat kan volgens tuinders echter niet de bedoeling zijn van de cao.

Repeterende handelingen

Het verschil tussen de B- en de C-schaal van de cao is het aantal ‘enkelvoudige handmatige repeterende handelingen’ dat een medewerker op een tuinbouwbedrijf verricht. De vraag is of de handelingen, die een medewerker in de korte periode van de teeltwisseling verricht, van invloed is over de inschaling voor het gehele jaar.

Meer verantwoordelijkheid is hoger loon

Volgens vakbondsbestuurder Henry Stroek van het CNV leidt te lage inschaling op enkele grote tomatenbedrijven al tot structurele onderbetaling van honderden medewerkers. Dat gaat volgens hem verder dan alleen de periode van de teeltwisseling. Poolse medewerkers krijgen binnen de bedrijven steeds meer verantwoordelijkheden, naast het eenvoudiger gewas- en oogstwerk. Maar ze blijven massaal in de goedkope B-schaal van de cao, aldus Stroek.

‘Jaarurenmodel wordt niet goed toegepast’

‘Systeem deugt niet’

Hij noemt met name uitzendbureau NL Jobs en teeltbedrijven Lans en Combivliet, die zowel afnemer als aandeelhouder zijn van NL Jobs. Stroek: “We hebben, met aan beide kanten advocaten erbij, voor individuele leden wel schikkingen kunnen treffen. Maar het gaat erom dat het systeem van deze bedrijven niet deugt. Ook het jaarurenmodel wordt volgens ons niet goed toegepast en medewerkers die al jaren continu op hetzelfde bedrijf werken krijgen toch steeds tijdelijke contracten die al of niet verlengd worden.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Extra klussen, bijvoorbeeld in de teeltwisseling, zou gevolgen kunnen hebben voor de inschaling van een medewerker over het gehele jaar. - Foto: Groeten&Fruit
Extra klussen, bijvoorbeeld in de teeltwisseling, zou gevolgen kunnen hebben voor de inschaling van een medewerker over het gehele jaar. - Foto: Groeten&Fruit

‘Cao-partners moeten beslissen’

Leo van der Lans stelt voorop dat zaken die niet goed zijn moeten worden opgelost. Maar structurele onderbetaling is volgens hem absoluut niet aan de orde. “Dit is een verschil van interpretatie waar de cao-partners over moeten beslissen.”

Juridisch specialisten

Ook directeur Jeroen van Leeuwen van NL Jobs stelt dat individuele gevallen natuurlijk altijd besproken kunnen worden. Maar dat de door CNV’er Stroek gesuggereerde systematische fouten wat hem betreft deel uitmaken van een bredere discussie. “Voor de lopende cao hebben we een commissie van werkgevers en werknemers waar geschillen over bijvoorbeeld inschaling neergelegd kunnen worden. Daar laten wij ook juridisch specialisten meekijken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.