Doorgaan naar artikel

Teler breidt uit voor extra cannabisexport

De enige Nederlandse teler die cannabis teelt voor het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) mag uitbreiden om aan een forse extra vraag uit onder meer Italië te voldoen.

Dat blijkt uit een brief van minister Bruins voor Medische Zorg. De vraag naar medicinale cannabis uit Europese landen groeit snel, waardoor de minister akkoord is met extra leveringen aan andere Europese landen. Nederland kan cannabis exporteren zolang dat tijdelijk is om andere landen tijd te geven eigen productie op te starten.

Er zijn verschillende landen (Polen, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Finland, Australië, Denemarken, Macedonië en Groot Brittannië) aan wie Nederland op het moment (ruim) minder dan 100 kilo medicinale cannabis exporteert. Onder die grens mag export tijdelijk plaatsvinden. Italië vraagt nu een veelvoud van die productie.

Italië heeft aangegeven ook al zelf een productiefaciliteit voor medicinale cannabis te hebben. Deze productiefaciliteit is nog niet in staat om voldoende medicinale cannabis te produceren voor de Italiaanse patiënten.

Contractteler breidt uit

De Nederlandse gecontracteerde teler heeft in 2012 en 2015 zijn productiecapaciteit vergroot, die nu modulair in gebruik kan worden genomen. Uitbreiding van de productiecapaciteit is nodig om aan de stijgende vraag voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek en voor de ontwikkeling van farmaceutische producten met medicinale cannabis als grondstof te kunnen voldoen, schrijft Bruins. Deze teler teelt de cannabis in een gesloten teeltruimte met kunstlicht.

Nieuwe tender

De Nederlandse tuinbouw wil meer ruimte voor teelt van cannabis en heeft interesse getoond in een nieuwe tender die is uitgeschreven door BMC voor teelt op contract.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin