Doorgaan naar artikel

Toezicht nieuwe tuinbouwketen wiet is vooral digitaal

De Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) heeft haar toezicht op de nieuwe tuinbouwketen rond cannabis klaar. Die is vooral digitaal.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de dienst Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV). Over het experiment gesloten coffeeshopketen schrijft de dienst dat de toezichtketen helemaal is ingericht. In deze proef mogen tien cannabistelers onder toezicht coffeeshops gaan beleveren. Dat moet de illegale productie van softdrugs onderdrukken, is de verwachting.

Afgelopen jaar was één teler al klaar voor de proef en kwam al in productie. Het gaat om Cannabisteler Fyta in Waalwijk dat al ervaring had als producent van medicinale cannabis, maar daarvoor niet langer toestemming kreeg. Door deze gefaseerde start heeft de Inspectie gerichte ervaring op kunnen doen met deze nieuwe vorm van handhavingstoezicht.

Lekken in keten opsporen

De Inspectie voert de controles op de geslotenheid van de keten uit aan de hand van fysieke inspecties, maar vooral ook door toezicht op afstand te houden middels het monitoren van data, zo schrijft de dienst. “In 2022 hebben we dit toezicht op afstand nader ontwikkeld. We zijn nu in staat om de data uit het registratiesysteem zodanig te analyseren dat we op afstand ‘lekken’ van cannabis kan detecteren uit de geregistreerde handelingen bij telers en coffeeshops.”

Vierde kwartaal start de proef

De 10 telers in de vertraagde wietproef kregen recent goed nieuws van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid. In Tilburg en Breda mag een aanloopfase van de wietproef starten. Coffeeshops in deze steden mogen legale wiet en hasjiesj (stoffen van de cannabisplant) inkopen bij telers en verkopen aan klanten. Dat start zodra 3 telers hun productie op orde hebben. Zij zijn koplopers in het wietproefproces. Volgens de schatting van de ministeries zijn deze 3 bedrijven in het vierde kwartaal zover.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin