Doorgaan naar artikel

Satellietbeelden ondersteunen speurtocht naar hennep

Uiteindelijk is maar op enkele locaties hennep aangetroffen. - Foto: Stan Verstegen premium

Uiteindelijk is maar op enkele locaties hennep aangetroffen. - Foto: Stan Verstegen

Bij het opsporen van hennep tussen asperge- en maispercelen in Limburg zijn dit jaar voor het eerst satellietbeelden gebruikt. Het bedrijf Blue Team Intelligence bekeek deze beelden vooraf aan de dronevluchten, om zo in te schatten waar verdachte locaties lagen.

Met drones vloog het bedrijf vervolgens in augustus en september boven zo’n 8.000 percelen, om illegale hennepteelt op te sporen.

150 verdachte percelen

Zo’n 150 percelen zijn bij de controles via satellietbeelden gemarkeerd als verdacht. Op die percelen waren open plekken te zien: mogelijk locaties waar hennep kon worden geplant of heeft gestaan. Uiteindelijk is maar op enkele locaties wiet aangetroffen, zoals in Reuver, Milsbeek en in Horst. De andere ‘verdachte locaties’ betrof schade door wilde dieren, problemen met zaaien van mais of andere oorzaken.

Samenwerking bij aanpak wiet

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) speelt al jaren een belangrijke rol in de hennepbestrijding in het buitengebied van de provincie Limburg. Ook dit jaar heeft LLTB de handen ineen geslagen met provincie Limburg, Politie Limburg en Platform Veilig Ondernemen Limburg (PVO).

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin