Glas

Nieuws

Tender bedrijven voor teelt medicinale cannabis

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) publiceert binnenkort de voorwaarden voor bedrijven om mee te dingen naar een ontheffing voor de teelt van medicinale cannabis.

Dat maakte BMC bekend op de website Tenderned.nl. Deze tender had al in 2017 moeten worden uitgezet, maar is door de kabinetsformatie vertraagd. Dan wordt ook duidelijk of glastuinbouwbedrijven kunnen voldoen aan de selectieleidraad. Na een eerdere tender voor de teelt van medicinale cannabis concludeerde BMC dat binnenteelt in een bedrijfsverzamelgebouw de beste garantie is voor constante kwaliteit, ondanks de groei van kassenbouw in het buitenland voor deze teelt.

Een medewerker van een hennepplantage in het noorden van Israël controleert de planten. In Israël wordt hennep geteelt voor medische doeleinden. - Foto: Reuters
Een medewerker van een hennepplantage in het noorden van Israël controleert de planten. In Israël wordt hennep geteelt voor medische doeleinden. - Foto: Reuters

Motie stimulering cannabisteelt Westland

Toch denken partijen in de Westlandse politiek en het bedrijfsleven dat die teelt door lokale telers kan worden uitgevoerd. De Westlandse politiek nam een motie aan waarin het de gemeente dwingt actief te stimuleren dat bedrijven aan cannabis kunnen beginnen.

Burgemeester Van Ardenne waarschuwde dat de gemeente niet in de positie verkeerd om bedrijven te helpen. Wel heeft de gemeente zich gemeld als mogelijke pilotgemeente voor een proef van het Rijk met het legaal telen en verkopen van cannabis via coffeeshops.

‘Razend ingewikkelde tender’

Van Ardenne wees op de tender voor de teelt van medicinale cannabis die binnenkort gaat lopen. “Het is razend ingewikkeld voor bedrijven. Het BMC kan bedrijven helpen of assisteren bij de inschrijving voor die tender. Het kweken van cannabis is verboden. Handhaving ligt niet in handen van de gemeente. Een ontheffing voor de teelt kan alleen door de minister van Volksgezondheid worden gegeven.”

In de Tweede Kamer liet minister Bruins (Medische zorg en sport) eind december weten nog niet te weten hoeveel teeltbedrijven nodig zijn voor de landelijke proef voor legale teelt en gebruik van cannabis. Wel zegde Bruins toe dat hij onderzoek laat doen naar gezondheidseffecten van residuen op cannabisplanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.