Doorgaan naar artikel

Eerste drie telers hebben kas vol legale wiet

Teeltbedrijf Aardachtig is een van de drie telers die legaal wiet kunnen gaan leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

Dat kondigt Eric Siereveld van Aardachtig vandaag aan op LinkedIn. Vorige week liet RVO weten dat op 15 december de eerste twee gemeenten binnen het Wietexperiment van start gaan. De coffeeshops in deze gemeenten zouden door twee telers beleverd gaan worden. “Wij hopen als derde van de tien aangewezen teeltbedrijven ook al te kunnen gaan leveren”, aldus Siereveld.

De start van het wietexperiment – het op proef legaliseren van teeltbedrijven en daarmee mogelijk maken van een volledige keten van teelt tot en met gebruik van cannabis onder toezicht van de overheid – is al een paar keer uitgesteld. Dat is niet in de laatste plaats een veiligheidskwestie. Waar de teeltbedrijven gevestigd zijn, is dan ook grotendeels in nevelen gehuld.

Hoge hekken met camera’s

“Als je door een tuinbouwgebied rijdt en je ziet heel hoge hekken met camera’s, dan kun je wel wat vermoeden”, zegt Siereveld. Op de eigen website houdt Aardachtig het er zelf op dat het ‘in de Hollandse polder de eerste cannabisplanten teelt in cellen, kassen en in een vollegrondsteelt’. “De twee in het bericht van de overheid genoemde teeltbedrijven zijn wat verder dan wij”, stelt Siereveld. Dat is vooral een kwestie van de teeltplanning. “Je hebt moederplanten nodig die je stekt. En die stekken stek je dan weer enzovoort. Je hebt niet zomaar ineens 40.000 planten in je kas staan.”

Product is beperkt houdbaar

Hij is blij dat er nu een datum is en een planning voor het eerste kwartaal 2024, waarin ook de andere 8 gemeenten van start gaan. “Dan kunnen wij ook echt gaan telen. Het product is maar beperkt houdbaar, dus gewoon maar beginnen en dan maar wachten tot de levering van start kan gaan, dat kan niet.” Over teeltzaken zijn de tien teeltbedrijven onderling overigens niet zo heel mededeelzaam. “We hebben zo ongeveer elke maand wel een overleg. Maar dat gaat dan meer over de regels en de voortgang vanuit de overheid. De teelt, dat beschouwen de meesten nog wel als het geheim van de smid.”

Vrees bij omwonenden

Dat niet alle tien teeltbedrijven al helemaal klaar zijn om te gaan leveren, heeft vooral met de door de overheid geëiste veiligheidsmaatregelen te maken. Pas als de inspectie alle veiligheidsmaatregelen heeft goedgekeurd kun je ook echt gaan telen. De teeltbedrijven zijn mogelijk doelwit van sabotage en criminaliteit. Dat is ook de vrees van buurtbewoners, bijvoorbeeld van het teeltbedrijf aan de Aalsmeerderweg in Rijsenhout. De zorgen van omwonenden kwamen in augustus in het nieuws.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin