Glas

Nieuws 1 reactie

Schouten wil aantrekkelijker GMO-regeling

Landbouwminister Carola Schouten verwacht in april verbeteringen te kunnen presenteren in de nationale uitvoering van de GMO-regeling voor groente en fruit.

Eind januari publiceerde het ministerie al versoepelingen, maar er komt dus nog een wijziging die de regeling aantrekkelijker moet maken. Dat stelt het ministerie desgevraagd.

Recent op een vergadering van de vaste Kamercommissie Landbouw zei minister Schouten dat er gesprekken met afzetorganisaties lopen. Schouten: “De producentenorganisaties geven aan dat zij tegen zaken aanlopen waardoor het voor hen een heel onaantrekkelijke regeling wordt.” Het verslag van die vergadering is net gepubliceerd. “Wij zijn op dit moment aan het kijken hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de regeling aantrekkelijker wordt. Wij willen juist dat er gebruik van wordt gemaakt”, aldus Schouten.

September

De nieuwe operationele programma’s van afzetorganisaties moeten half september binnen zijn. Het streven is daarom dat de definitieve regels en voorwaarden in april bekend zijn, zo laat de woordvoerder van de minister weten. Bij de opening van het World Horti Center op 7 maart in Naaldwijk geeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit haar visie op de sector. Niet duidelijk is of er dan al duidelijkheid is over het GMO-dossier dat in Nederland tot forse onderbenutting leidt.

Uitvoeringsproblemen

In de zomer van 2017 kwam toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam met een nieuwe GMO-regeling die uitvoeringsproblemen moest voorkomen en precisielandbouw moest stimuleren. Ondanks de verbeteringen kozen 4 verenigingen (Nautilus, Van Nature, Veiling Zaltbommel en The Greenery) voor de zekerheid niet voor GMO-deelname, omdat teveel risico’s kleefden aan deelname door onduidelijkheid en een strikte uitvoering.

Eén reactie

  • P Verschuren

    De meest aantrekkelijk gmo regeling is geen regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.