Glas

Nieuws 815 bekeken

Minister: inspectie kassen is arbeidsintensief

Inspecties in kassen zijn grondig. Dat bleek maandag bij een inspectie in Westlandse kassen met minister Koolmees.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Wouter Koolmees heeft met wethouder Frank Rijneveen van Westland maandag 12 februari meegelopen bij reguliere inspecties op glastuinbouwbedrijven. Het ging om een werkbezoek met reguliere inspecties op arbeidsomstandigheden, betalingen en op huisvesting. Of ook daadwerkelijk misstanden zijn aangetroffen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Uitzendbureaus

Volgens de woordvoerder van Koolmees draait het bij inspecties vooral om de uitzendbureaus die werken voor de teeltbedrijven. Koolmees stelde zelf in een filmpje van het ministerie dat het inspecteren van de bedrijven bijzonder arbeidsintensief is. Het is belangrijk om te weten voor een minister hoe beleid in de praktijk uitpakt, stelde Koolmees.

Wethouder Frank Rijneveen was onder de indruk van de grondigheid van de inspectie. “Dat is belangrijk voor Westland. We willen de duurzaamste glastuinbouwgemeente in de wereld zijn. Daar horen goede controles bij.”

Gemeente taak in huisvesting

Na de inspectieronde volgde overleg met de gemeente Westland op het gemeentehuis. Koolmees stelde dat naast eerlijk loon en eerlijk het ook belangrijk is dat arbeidskrachten goed gehuisvest worden. “We hebben daarover contact met de gemeente.”

Samen hebben de burgemeester en de wethouder minister Koolmees geïnformeerd hoe Westland omgaat met uitdagingen die verbonden zijn aan arbeidsmigratie en dat de gemeenteraad in Westland al in 2009 een motie heeft aangenomen om hen te behandelen als ‘ware het Westlanders’. “We erkennen daarmee dat deze mensen hier zijn en dus ook rechten en plichten hebben”, legt wethouder Rijneveen uit. “Dat neemt niet weg dat we in de uitvoering van die motie soms tegen problemen aanlopen. Zo zijn problemen op de werkvloer niet altijd zichtbaar en is voldoende kwalitatief hoogwaardige woonruimte een groot probleem.”

Of registreer je om te kunnen reageren.