Glas

Nieuws 2100 bekeken 1 reactie

GMO voor telers versoepeld

Telers krijgen meer ruimte om voor twee GMO-afzetorganisaties te produceren en kunnen lagere milieueisen voor investeringen met GMO tegemoet zien.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant van wijzigingen van de GMO-regeling door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De wijzigingen maken de regeling minder knellend voor telers, alleen geldt de versoepeling pas bij nieuwe GMO-programma’s. Verschillende Nederlandse afzetorganisaties zien tijdelijk af van GMO, maar beslissen dit jaar of ze zo’n operationeel programma gaan schrijven. Het ministerie stond onder druk om regels aan te passen.

Licentieteelt

Het wordt een lid straks toegestaan om ‘maximaal 40% van de productie buiten de producentenorganisatie om af te zetten’. Dat percentage was 25% in de ‘Regeling uitvoering GMO groenten en fruit 2017’. Als voorwaarde wordt gesteld dat het om teelt onder licentie moet gaan.

Met de versoepeling speelt het ministerie van LNV in op de toename van het aantal producten en rassen dat onder licentie wordt geteeld en verkocht. Dat kan telers hinderen in het vrij overstappen naar andere afzetorganisaties.

Lagere eisen milieu-investeringen

Een andere versoepeling is onderweg voor milieu-investeringen. Investeringen komen straks in aanmerking voor GMO-steun als ze minimaal 15% water besparen of 7% energie. Dat was 25% en 10%.

Eén reactie

  • J.P.H. van Enckevort

    Het kan nog simpeler, gewoon afschaffen die marktverstorende subsidie.

Of registreer je om te kunnen reageren.