Glas

Nieuws 2 reacties

Verwarring over status Spaanse biologische kassen

De Nederlandse overheid draagt bij aan verwarring over de status van de biologische teelt in Spaanse kassen.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) stelt dat Spanje in de recente aanpassing van de Europese richtlijnen voor biologische land- en tuinbouw geen uitzonderingsstatus heeft gekregen op grondgebondenheid. Daarmee refereert hij aan de bestaande Spaanse biologische teelt in circa 1.000 hectare kassen op rotsbodem met gestorte grond.

In een debat over de landbouwraad stelt Van Dam: “Uit de informatie die wij op dit moment hebben, blijkt niet dat de situatie die de Spanjaarden wel hebben geïntroduceerd, maar die niet conform de verordening was, nog langer gedoogd zou worden. Het enige wat nog langer gedoogd zal worden is de situatie in de drie Scandinavische landen, maar dat geldt dus niet voor de situatie in Spanje.”

Nederlandse telers achtergesteld

D66 stelde eind juni een vraag aan Van Dam in een debat over Europese landbouwzaken (Landbouwraad). De notulen zijn eind juli gepubliceerd. D66 vergelijkt de teelt in Spanje op een rotsbodem en gestorte grond met de Nederlandse teelt op substraat. Waar substraat uitgesloten lijkt van biologische richtlijnen, houdt Spanje wel de mogelijkheid om biologische te telen op die rotsbodem. Dat zegt Nederlandse telers op achterstand, stelt D66.

In de Beleidsnotitie Biologische landbouw medio juli schrijft Van Dam opnieuw dat Spanje geen uitzondering krijgt op nieuwe aangescherpte Europese biologische regels.

‘Spaanse teelt niet in gevaar’

De Spaanse brancheorganisatie Coexphal laat desgevraagd weten dat voor de Spaanse teelt niets verandert. “Wij zien die 1.000 hectare absoluut niet in gevaar komen, ik verwacht zelfs nog een flinke toename, zolang de markt erom vraagt en het rendabel is voor de tuinders. Verreweg de meeste biologische teelten worden trouwens, na de gebruikelijke overgangsperiode van drie jaar, gewoon gestart in kassen die al héél lang conventioneel hebben geproduceerd.”

Lees ook: ‘Tot 2025 geen discussie meer over bio-groente uit kas’

Laatste reacties

  • A. Jonkers

    Weekblad Groenten en Fruit schept verwarring om substraatteelt in biologisch te verdedigen. Europa geeft duidelijkheid: biologisch teel je in de bodem.

  • WAMM Hoedjes

    Substraatteelt is per definitie niet vergelijkbaar met teelt op gestorte aarde op een rotsbodem. In deze grond is bodemleven voldoende vergelijkbaar met die van normale biologische grond. Het bodemleven is essentieel voor een gezond en vruchtbaar gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.