Glas

Nieuws

Minister staat onteigening toe voor uitbreiding glasbedrijf

De gemeente Horst aan de Maas mag gronden onteigenen voor ontwikkeling van het Limburgse glasgebied Californië.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen stemt in met onteigening van 2,5 hectare grond voor de uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf. De gemeente Horst aan de Maas heeft de onteigening ingezet in 2016 maar daarbij fouten gemaakt.

Afweging belangen

De eigenaar van de grond, ABC Wonen, maakte bezwaar tegen de procedure en het belang van de gemeente. Toch acht Schultz van Haegen het belang van de ontwikkeling van glastuinbouw groter dan het belang van ABC Wonen. Die organisatie heeft de grond sinds 2012 in bezit, maar nog geen bouwplannen overlegd, waardoor de minister oordeelt dat de grond niet onmisbaar is.

Bovendien had de gemeente Horst aan de Maas het bestemmingsplan aangepast, waardoor alleen op grote kavels van 5 hectare gebouwd mag worden. De teler met uitbreidingsplannen van zijn bedrijf voldoet aan die voorwaarde. Zijn bedrijf verdubbelt in omvang volgens de uitbreidingsplannen. De nieuwbouw zou al dit jaar van start kunnen gaan, blijkt uit de uitspraak.

35 hectare fase 1

De locatie Californië betreft twee delen, Californië 1 (fase 1: circa 250 hectare) en Californië 2 (fase 2: circa 125 hectare, nog te ontwikkelen). Fase 1 is inmiddels grotendeels gerealiseerd. Het bestemmingsplan en deze onteigening hebben betrekking op Californië 1, met waarvan 152 hectare uitgeefbare kavels. Tot nu toe is 117 hectare verkocht (negen grote kavels) en resteert er nog 35 hectare om te verwezenlijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.