Doorgaan naar artikel

Helft Britse tuinders kijkt naar kansen voor groei

Een kwart van de tuinbouwers in het Verenigd Koninkrijk heeft geen of weinig vertrouwen in de toekomst. - Foto: Canva

Een kwart van de tuinbouwers in het Verenigd Koninkrijk heeft geen of weinig vertrouwen in de toekomst. - Foto: Canva

De helft van de Britse tuinbouwers kijkt naar mogelijkheden om hun bedrijf de komende tijd verder uit te breiden.

Bij bedrijven met een omzet boven de € 120.000 ligt dat op 62%. Aan de andere kant stelt een kwart van de tuinbouwers in het Verenigd Koninkrijk geen of weinig vertrouwen te hebben in de toekomst.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim honderd tuinbouwbedrijven door het plattelandsministerie Defra. Tuinbouwers die willen groeien, kijken vooral naar uitbreiding van het bestaande areaal. Anderen willen de productie opvoeren door toepassing van technologie of binnen hun bedrijf investeren in meer capaciteit voor de verwerking of opslag.

Hoge investeringskosten remmen uitbreidingsplannen

Van de ondernemers die geen uitbreidingsplannen hebben, geven de meesten persoonlijke redenen als leeftijd of ‘tevreden met de omvang’ op als reden. Een ander punt van zorg zijn de hoge kosten voor investeringen. Daarnaast ziet een flink aantal bedrijven geen grotere markt voor hun eigen producten. Een tekort aan arbeidskrachten, volgens de agrarische organisaties één van de grootste knelpunten, komt bij de tuinbouwers pas als derde reden om af te zien van uitbreidingen.

Nog niet één op de vijf ondervraagde Britse tuinbouwers doet aan export. Bij bedrijven met een omzet van meer dan € 1,2 miljoen ligt dat percentage op 49%. Niet-exporterende tuinbouwers stellen dat hun bedrijf daar niet op is ingesteld of dat ze voldoende afzet hebben op de binnenlandse markt.

Beheer
WP Admin