Glas

Nieuws

'Keiharde noodzaak verandering in glasgroente'

LTO Glaskracht Nederland heeft op verzoek van glasgroentetelers 'stappen gezet om een proces van verandering in gang te zetten'.

Die moeten tot verbetering van de afzetstructuur voor glasgroenten leiden. Eerder deze maand kondigde de telersorganisatie nog aan dat ze met telers een analyse zou maken van de huidige situatie en deze projecteren op 2020. Die fase is afgerond. De volgende stap wordt dus gezet. Voorzitter Nico van Ruiten: "Over de analyse kun je kort over zijn. Die noodzaak is keihard aangetoond en het draagvlak is er voor." Welke stappen de organisatie zet met haar telers is niet duidelijk. "In september komen we met initiatieven naar buiten. Het proces kan geschaad worden als die in de openbaarheid gebeuren."

Rol producentenorganisaties

Van Ruiten hoopt - los van de initiatieven van LTO Glaskracht Nederland - dat producentenorganisaties straks van het ministerie van Economische Zaken meer maatregelen mogen nemen om aanbod te reguleren. Minister Henk Kamp wil producentenorganisaties daartoe de mogelijkheid bieden. De minister moet wel de maatregelen goedkeuren via een algemeen verbindend verklaring. "Dat is keihard nodig", zegt Van Ruiten. Hij benadrukt niet bij producentenorganisaties betrokken te zijn. Ook de initiatieven die zijn gestart door LTO Glaskracht Nederland staan nog los van handel en afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.