Glas

Nieuws

Beroepszaak loopt tegen miljoenenclaim GMO

Nederland heeft een beroepszaak lopen tegen de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over terugvordering door de Europese Commissie van 22,6 miljoen euro GMO-steun.

Dat blijkt uit de Nationale Verklaring 2014 van het ministerie van Financiën. Het Hof stelde in september 2013 de Europese Commissie in het gelijk. Nederland heeft het bedrag al in 2011 teruggestort naar Brussel.

Het is een juridische zaak uit de periode 2005 tot 2008 met veronderstelde overtredingen van de GMO-regeling bij de toenmalige telersvereniging FresQ. Nederland kreeg bij die uitspraak ook het verwijt dat het niet afdoende toezicht hield op uitvoering van de regeling bij de verenigingen.

Correctie bijen

Minister Dijsselbloem van Financiën schrijft in de nationale verklaring verder dat in 2013 door de Europese Commissie een correctie is doorgevoerd van 688.000 euro voor steun bij de inzet van bijen en hommels op teeltbedrijven. Deze uitgave valt niet meer onder GMO-voorwaarden, waardoor de Nederlandse tuinders ook geconfronteerd zijn met die terugvordering via het ministerie van EZ.

Ook meldt Dijsselbloem dat dit voorjaar een risicoanalyse wordt afgerond waarbij erkenningen van telersverenigingen opnieuw zijn getoetst. Audits van de Europese Commissie in 2009, 2011 en 2012 waren daarvoor de aanleiding.

Beleidslijn

Nederland heeft zich in Europees verband sterk gemaakt om GMO meer te laten aansluiten op de marktstructuur van Noordwest Europa. Dat is in lijn met dit beroep tegen de uitspraak. Zo stelde Nederland in de verdediging bij het Hof van Justitie juist dat FresQ met het stelsel van verkoopdochters goed in staat was om afnemers gericht te beleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.