Glas

Nieuws

NVWA: geen Clavibacter in verdacht zaad

Zaad lijkt toch niet de oorzaak van een Clavibacteruitbraak eerder dit jaar. Uit onderzoek op een verdachte partij zaad is de bacterie niet aangetroffen.

Daardoor is nog altijd geen duidelijkheid verkregen over de primaire bron van twee besmettingen in februari. Nader onderzoek loopt nog, laat de NVWA weten. Het onderzoek naar andere tomatenbedrijven die begin dit jaar planten geleverd kregen via dezelfde bron leverde ook geen nieuwe meldingen op.

Besmet

Op twee Nederlandse tomatenbedrijven werd in februari Clavibacter aangetroffen. De vondsten werden door de NVWA aan elkaar gekoppeld doordat de planten van dezelfde plantenkweker komen, maar de herkomst werd gezocht in besmet zaad. Daardoor zijn andere bedrijven getraceerd, waarvan drie in andere EU-landen. Dat heeft dus niet geleid tot andere vondsten. 'Er zijn geen nieuwe meldingen bekend bij de NVWA en er zijn geen bijzonderheden te melden over de reeds bekende gevallen', laat de NVWA weten.

Uitval

De melding kwam op 5 februari binnen toen een tomatenteler op ruime schaal uitval van planten constateerde. Na onderzoek bleek ook bij een tweede bedrijf dat er zieke planten aanwezig waren. In de melding van de NVWA staat dat het eerste bedrijf geruimd is. Het ras van de besmette planten is onduidelijk. Ook is niet duidelijk wie de leverancier is van het zaad. Voor één van de bedrijven was de ruiming van planten de genadeklap.

Of registreer je om te kunnen reageren.