Glas

Nieuws

Rechter: ruimere belastingvrijstelling overname kas

Het Gerechtshof van Den Haag heeft een ruimere interpretatie gegeven aan de vrijstelling voor overdrachtsbelasting voor cultuurgrond (cultuurgrondvrijstelling) voor glastuinbouwbedrijven.

De uitspraak volgt in een rechtszaak tussen een teler en de belastingdienst. De belastingdienst moet volgens deze uitspraak een deel van de geïnde overdrachtsbelasting terugbetalen voor een transactie van acht hectare tuingrond met glasopstanden in Lansingerland. De koopprijs van het perceel tuinland in 2010 was 2,9 miljoen euro en die van de opstallen, glasopstanden en installaties  2,28 miljoen euro. De teler wilde bij de vrijstelling van overdrachtsbelasting ook de glasopstanden betrekken, maar in hoger beroep heeft de rechter dat afgewezen. Wel kan de grond voor overige opstallen bij de vrijstelling worden betrokken. De teler krijgt daardoor ruim 40.000 euro terug van de belastingdienst.

Bij de uitspraak op bezwaar had de inspecteur al een ruimere interpretatie overgenomen van de vrijstelling. Hij had een toegangsweg en een strook grond rond de kas ook onder de cultuurgrondvrijstelling gerangschikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.