Glas

Nieuws

Meer ruimte en betere prijzen verwacht

Handelaren verwachten voor de komende weken meer ruimte op de markt en aantrekkende prijzen voor de meeste Nederlandse kasproducten.

In vergelijking met vorig jaar is dit seizoen teleurstellend van start gegaan voor vrijwel alle kasgroenten.  Door het goede weer lag de productie al vroeg veel hoger dan vorig jaar, dat juist gekenmerkt werd door een bijzonder koud voorjaar. Omdat ook zuidelijke landen nog op de markt waren met relatief grote hoeveelheden, stond er voor de meeste groenten vanaf de seizoenstart al veel druk op de prijzen. Bij komkommer leidde dit tot ongekend lage prijzen voor de tijd van het jaar. Ook aubergine- en slatelers liepen meteen al tegen veel te lage prijzen aan. De prijzen van paprika en tomaat liggen weliswaar veel lager dan vorig jaar, maar zijn niet extreem laag.

Ommezwaai naar Nederlands product

Voor de komende weken lijken de meeste prijzen in een opgaande spiraal te komen. Er is nog wel veel aanbod van aubergine uit Spanje en paprika uit Spanje en Israel, maar de kwaliteit is hard achteruit gegaan. "Die producten hebben geen kracht meer", zegt Wim van Geest van Van Geest International. "Na twee dagen kun je ze gaan uitsorteren vanwege watervlekken en rottigheid. Je ziet dat grootwinkelbedrijven nu de ommezwaai maken naar het Nederlandse product." De inkopers van de supermarkten zullen daarbij niet teleurgesteld worden, blijkt uit de recente kwaliteitsbeoordeling van Peter Damen van KCB. "Nederlandse aubergines zijn van onberispelijke kwaliteit...  Door de voortreffelijke kwaliteit zijn de Spaanse komkommers geen concurrent meer", meldde hij eind maart.
Doordat supermarktketens nu grootschalig overstappen op Nederlands en Belgisch product komt er meer ruimte op de vrij markt. Deze week al was herstel te zien op komkommermarkt. Na weken van veilingprijzen die ver onder kostprijs lagen, noteerden de 40-ers gisteren een klokprijs van 31 cent bij BelOrta. Bij The Greenery bleef de klokprijs teleurstellen met 19 cent voor de 40-ers en 16 cent voor de 35-ers. In de vrije handel is de prijs gestegen van € 2,50 naar € 3,30 per doos van 12 stuks.

Groot aanbod bladgroenten

Met zicht op Pasen trekt de vraag traditioneel ook aan in de komende weken. Voor de meeste vruchtgroenten betekent dat betere marktkansen. Voor bladgewassen ligt dat anders. Door de zachte winter loopt het Spaanse ijsbergslaseizoen weliswaar steeds verder voor waardoor de aanvoer  in de komende weken ongeveer 30 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Maar voor de Nederlandse en Belgische kasslatelers zal dat weinig soelaas bieden. Kropsla en ijsbergsla zijn twee verschillende segmenten die weinig inwisselbaar zijn. De prijzen van kropsla en slasoortjes zijn vanaf half maart gedaald tot zelfs onder 10 cent voor zware kroppen.  Deze week is er bij BelOrta licht herstel te zien, maar een prijs van 15 cent is nog steeds erg laag. Waarschijnlijk zullen deze lage slaprijzen nog langer aanhouden. Door het zachte weer komt er veel sla uit tunnels en onverwarmde kassen op de Europese markt. De Duitse slatelers leveren al grote hoeveelheden op hun eigen afzetmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.