Glas

Nieuws

'Digitale verkoop tomaat voorzichtig brengen'

Telersvereniging Best of Four (BoF) zal het nieuwe digitale veilsysteem Heldere Handel afschermen voor alleen kopers en verkopers van trostomaten.

Daarmee zullen transacties voorlopig niet openbaar worden en zo sturing geven aan de markt. Daartoe heeft Best of Four besloten om andere partijen niet voor de voeten te lopen. "Je kunt je voorstellen dat dit best wat teweeg zal brengen. Er zijn veel positieve reacties geweest vanuit de keten, maar ook negatieve. We willen het positief neerzetten", aldus directeur Ton van Dalen.

In de laatste week van april wil de afzetorganisatie starten met de digitale verkoop. Een digitale veiling wil Van Dalen het eigenlijk niet noemen. "Zo wordt het in de volksmond wel genoemd, maar in eerste instantie werken we met vaste prijzen en een biedsysteem. Het is eigenlijk digitale bemiddeling."

Voor Best of Four is Heldere Handel feitelijk een doorstart. In 2012 werd al gestart met het online verkopen van product, maar dat is gestaakt door technische problemen. De vereniging komt nu met een ander platform door een nieuwe leverancier.

BoF liet vorige maand weten op deze manier een vrije marktplaats voor groenten en fruit te willen creëren. Service2fruit, doet sinds kort ook pogingen om glasgroenten te veilen via Service2vegetables.com. BoF heeft met deze partij gesproken, maar toch besloten een eigen systeem te ontwikkelen. "De oorsprong van S2F is fruit, dat is toch heel andere handel."

Of registreer je om te kunnen reageren.