Glas

Nieuws

'Belgische kassen moeten ook naar 20 hectare'

Glasgroentetelers in de Belgische gemeente Merksplas krijgen meer ruimte voor ontwikkeling van grote bedrijven.

Het gemeentebestuur heeft daar een zone van 145 hectare landbouwgrond afgebakend om kassen van meer dan 7 hectare mogelijk te maken. Momenteel hebben acht paprika -of tomatenkwekers zo'n 75 hectare van de 145 hectare in handen. De bedrijven zijn relatief klein, maar recent is daar al een bedrijf van 11 hectare gevestigd, blijkt uit het plan van de gemeente. De overige 70 hectare zal nu vooral dienen als uitbreiding voor de reeds bestaande bedrijven.

Bedrijven buiten de zone worden geremd in hun uitbreidingsmogelijkheden.  Daar zijn vooral aardbeibedrijven actief, blijkt uit de stukken van de gemeente.

Tomatenkweker Dirk Van den Plas reageert verheugd in de krant Het Laatste Nieuws. "Groter mogen we in de omliggende gemeenten niet bouwen, waardoor we op de internationale markt niet meer mee zouden kunnen." Belgische telers willen naar 20 hectare toe kunnen groeien. Van den Plas: "Een must om de concurrentie met het buitenland aan te gaan. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met buurlanden als Nederland en Duitsland is het niets. Daar zijn de serres soms dubbel zo groot."

Of registreer je om te kunnen reageren.