Glas

Nieuws 2 reactieslaatste update:7 nov 2014

Glasgroentesector gaat afzet aanpakken

De glasgroentesector gaat op zoek naar een verbeterde afzetstrategie. De financiering voor de eerste fase is rond. Daardoor zullen adviseurs van McKinsey volgende week al starten met hun gesprekken met afzetorganisaties.

LTO Glaskracht Nederland initieerde de operatie dit voorjaar. De stap moet leiden tot een versterking van de afzetketen.

De telersverenigingen hebben koepel DPA nu laten weten dat ze de financiering goedkeuren voor de eerste fase via het Productschap Tuinbouw. Verder zijn er bijdragen van overheden en Rabobank.

De verenigingen hebben vertrouwen getoond in het plan van aanpak van de adviesbureaus. Aanvankelijk was er twijfel, omdat eerdere pogingen met adviesbureaus en rapporten mislukten. McKinsey wordt ook geacht eventuele plannen te implementeren. Daarvoor moeten de afzetorganisaties in december laten weten of ze meegaan met de plannen die dan klaar zijn. Voor het gehele traject is naar verwachting 1,6 miljoen euro nodig. In de eerste fase bepaalt het bureau de positie en kracht van de Nederlandse glasgroenteteelt in een breed internationaal perspectief. McKinsey ontwikkelt ook criteria om de toekomstbestendigheid van telersverenigingen te bepalen.

Vooronderzoek

Consultantbureau McKinsey is feitelijk aangezocht verbeteringen voor te bereiden voor de afzetstructuur. Dat moet voortborduren op een vooronderzoek dat al is uitgevoerd door Rijnconsult.  Het businessplan moet uiteindelijk leiden tot een verbeterde afzetstructuur met meer kansen voor stabielere prijzen, veel minder onbestemd product, innovatieve alternatieve afzetmogelijkheden bij overproductie en jaarrond belevering van de Europese retail door Nederlandse ondernemers.

Eerder vandaag liet staatssecretaris Sharon Dijksma al weten grote waardering te hebben voor het initiatief van de sector om  de afzetstructuur aan te pakken.

Laatste reacties

 • O. van Kooten

  We hebben nu ongeveer enkele meters rapporten liggen en we hebben een STAP initiatief gehad dat 80% van de telers ondertekenden. Maar de bal ligt bij de telers zelf die uiteindelijk door angst gedreven liever alles onveranderd laten omdat iedere verandering eng is. Het water staat niet aan de lippen, maar al ver boven de kruin. De oplossingen zijn simpel en liggen voor de hand, maar ze doen gewoon pijn. Zolang wij het collectief willen redden gaan we met ons allen ten onder. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden placht mijn moeder altijd te zeggen. In hoeverre McKinsey hier een kentering gaat veroorzaken? Ik ben benieuwd.

 • J.C.W. Leeuwenburg

  Vroeger hadden we nog een klok in Nederland.
  In Belgie draait hij nog steeds!
  Vroeger hadden we ook nog doordraai.
  Doordraai was nooit leuk, maar het ruimde wel lekker op
  De volgende vers produkt en nieuwe kansen!

Of registreer je om te kunnen reageren.