Glas

Nieuws laatste update:13 sep 2013

PT wint GMO-zaak van telersvereniging

Het PT heeft juist gehandeld door de GMO-erkenning van telersvereniging Batavia in 2011 in te trekken.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een uitspraak over een gecompliceerde zaak, waarin het PT wel procedurele fouten erkende.

Batavia had het beroep ingesteld om een GMO-intrekkingsbesluit aan te vechten en enkele miljoenen aan GMO-gelden te vorderen voor de oud-leden. Sinds de intrekking zijn de leden naar andere verenigingen vertrokken.

Sinds 2009 staat Batavia al vol in de schijnwerpers bij het PT, maar in augustus 2010 werd nog een schorsing van de erkenning opgeheven door het PT. Batavia bleek te voldoen aan de regels. In oktober 2011 constateerde het PT echter zodanig grote tekortkomingen in de erkenningsregels dat de erkenning werd ingetrokken met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010. Dat betekent dat het PT terugkwam op conclusies uit 2010 dat Batavia aan de voorwaarden voldeed en waarmee de schorsing werd opgeheven. Volgens de rechter kan het PT dat doen op basis van de Europese regels.

Batavia stelt dat het PT ten onrechte conclusies trekt over de praktijk van de afzet van groente en fruit door de vereniging. Zo zou een digitale aanvoerprognose niet vereist zijn, stelt Batavia. Alles van de vereniging werd in die tijd verkocht. Daar voorzag het afzetmodel in, met ondermeer afnemer Bakker Barendrecht. Ook eisen over het vastleggen van uitbesteden van commerciële taken of het verplicht beschikken over een sorteerinstelling of verpakkingslijn zijn niet wettelijk, stelt Batavia. De rechter stelt echter met het PT dat voldoende aangetoond is dat Batavia de erkenningsregels heeft overschreden. Batavia laat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. “Uit de uitspraak blijkt wel dat als het PT - om haar moverende redenen - besloten heeft dat er geen regie is op de afzet, het bijna ondoenlijk is om dat te weerleggen”, aldus een woordvoerder. Tussen Batavia en het PT loopt nog een zaak over GMO vòòr 2010, maar het betwiste GMO-bedrag is kleiner dan deze zaak.

Voor Batavia markeert de uitspraak het einde van haar bestaan, de telersvereniging wordt verder ontmanteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.