Glas

Nieuws 6 reacties

Nederland verliest terrein op belangrijkste afzetmarkten

De Nederlandse export van verse groente en fruit is in de eerste helft van dit jaar met 9 procent gedaald. Naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd 5 procent minder uitgevoerd, naar Rusland zelfs 35 procent minder.

In totaal exporteerde Nederland in het eerste half jaar 898.314 ton groente en fruit, tegen 985.169 ton in 2012. Bij de vruchtgroente was de afname het grootst bij paprika: 12 procent (van 121.875 naar 107.552 ton). De komkommerexport daalde met 2 procent (van 168.126 naar 164.893 ton). Van tomaat (+3 procent, 317.472 ton) en aubergine (+1 procent, 17.278 ton) werd wel meer geëxporteerd. Bij fruit waren peer (-45 procent) en appel (-30 procent) de grote verliezers.

De export op Duitsland daalde van 379.193 naar 362.096 ton (-5 procent); naar Engeland van 135.193 naar 128.528 ton (ook -5%). Naar Rusland werd zelfs 35 procent minder uitgevoerd (van 75.162 naar 48.836 ton) en naar Zweden 22 procent minder (41.370 ton). Frankrijk (55.164 ton; +11 procent) en Italië (30.375; +6 procent) namen wel meer Nederlandse groenten en fruit af.

Spanje vult het gat

De afname van de Nederlandse export staat in schril contrast met de enorme exportstijging vanuit Spanje (zie dit bericht). De groente-export groeide daar in de eerste vijf maanden van dit jaar met 20 procent in volume en 52 procent in exportwaarde. De export van alle groente en fruit naar Duitsland groeide met 8 procent, evenveel als de export naar bestemmingen buiten de EU, waarvan Rusland de belangrijkste afnemer is.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Je zou er nog iets dieper in moeten duiken Gerard. Op zichzelf zegt dit allemaal nog niet zoveel. als je exporteert van ellende omdat je het spul in eigen land niet verkocht krijgt vanwege overaanbod dan is het niet zo erg als de export daalt als dit betekent dat het overaanbod gedaald is. Als je echter exporteert van weelde omdat men elders tekort komt en dit daalt omdat men zelf voldoende heeft dan is het wel een veeg teken.

 • G.F.J. Boonekamp

  Wat de oorzaak ook moge zijn: ik constateer dat Nederland een stuk minder exporteert op de belangrijkste landen en Spanje juist meer. Dat overaanbod viel dit voorjaar in zijn algemeenheid trouwens wel mee vanwege het donkere, koude weer

 • P Verschuren

  Precies. Dus als dat de belangrijkste reden is voor de dalende export is het niet zo dramatisch. Wat je niet hebt kun je ook niet exporteren.

 • P.M.M. Zwinkels

  Blijven geloven in eigen 'kunnen'!
  Trouwens, wordt het niet eens tijd ons te verdiepen in de verkoop/export van kennis ipv het weg te geven via tuinbouwtoeleveringsbedrijven, die inmiddels alleen nog maar kunnen bestaan van export? Dáár moeten wij ons eens snel mee gaan bemoeien, anders gaat het voor ons, Nederlandse topproducenten, goed fout!

 • J Zegwaard

  Heren, de export was lager mede door lagere en latere producties maar ook door groei in andere landen. Gevolg nu is bij stijgende productie moeilijkere afzet omdat we de klanten niet hebben. Daarnaast zie je internationaal de glastuinbouwprojecten groeien, mede door de vraag uit de keten en gestimuleerd door de plaatselijke overheid, ja en vaak met NL kennis maar die is tegenwoordig overal te halen. De sector internationaliseerd en dat geeft druk op het NL verdienmodel dus denk en acteer GLOBAL en kom uit de kas en ga ondernemen om nog toekomst te hebben.

 • P Verschuren

  En aan Stap zou ik adviseren denk en acteer tuinbouwbreed en niet alleen onder glas ;)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.