Glas

Nieuws laatste update:1 aug 2013

Doordraai tomaten, geen maatregelen

De tomatenprijzen zijn woensdag verder gedaald. Woensdag is ook doordraai gemeld door handelaren.

Een partij met kwaliteitsklasse 1.2 kwam niet boven de minimumprijs van 5 cent bij The Greenery. Mogelijk is dat bij andere veilingen ook het geval. Losse tomaten bereikten zelfs prijzen van 10 cent. Trostomaten bleven net boven de 15 cent per kilo. Een handelaar zegt dat dit prijsniveau doet denken aan het Ehec-tijdperk. Over meerdere jaren gezien is het misschien geen unicum, maar de zomerdip is buitengewoon diep.

Toch lijken marktmaatregelen niet in de maak. Als die in Nederland aan de orde zijn, zal dat via GMO-regelgeving gebeuren. Het PT laat weten dat deze inzinking geen aanleiding kan zijn voor interventie. "Dat is alleen in te zetten bij echte calamiteiten", laat het PT weten. Datzelfde PT heeft voor de afzet tomaten (net als andere vruchtgroenten, bloemkool, witlof en champignons) in 2013 wel de omschrijving ‘structurele crisis’ meegegeven, waardoor er maatregelen genomen zouden kunnen worden, vooral op promotiegebied, maar ook daarvoor is de prijsinzinking niet structureel genoeg.

In België lijkt ook nog geen marktmaatregel in de maak. De veiling BelOrta verwijst naar koepel Lava. Daar wordt terug verwezen naar BelOrta. Binnen de veiling is vooralsnog geen weet van een marktingreep.

Of registreer je om te kunnen reageren.