Glas

Nieuws

Tomatenteelt België worstelt met Tuta

Belgische tomatentelers hebben in belangrijke teeltgebieden in 2012 duidelijk meer besmettingsdruk ervaren van de mineermot (Tuta absoluta) in de kas.

Dat blijkt uit een overzichtsartikel van de belangrijkste Belgische onderzoekscentra. Zij volgden in 2012 in totaal 47 tomatenbedrijven. In 2011 waren enkele bedrijven in de regio Sint-Katelijne-Waver vanaf de start van de teelt besmet, in 2012 was dat 40 procent. Vanaf juli 2012 waren 100 procent van de bedrijven in de regio Sint-Katelijne-Waver en Hoogstraten besmet met de mineermot, terwijl dat in West- en Oost-Vlaanderen bij de helft van de tomatenbedrijven het geval was.

Voor veel bedrijven betekende dit dat geen export naar Canada mogelijk was. Bedrijven kunnen alleen tomaten exporteren als dat gedurende minimaal zeven weken vrij is van mineermot.  Aangezien de meerderheid van de bezochte bedrijven het teeltseizoen 2012 eindigde met de besmetting, is de kans reëel dat een groot percentage de teeltook in 2013 zal starten met deze plaag. De export naar Canada komt hierdoor nog sterker in het gedrang, concluderen de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.