Glas

Nieuws 1610 bekeken

Westland Interventieteam (WIT) opgeheven

Het Westland Interventieteam (WIT) wordt opgeheven. De gerichte controle van inspectie SZW en andere overheidsdiensten als FIOD om illegale arbeid op te sporen in kassen in het Westland gaat over in een reguliere inspectie door SZW.

Er is dus geen noodzaak meer voor een interventieteam voor arbeidsinspectie in het Westland. Problemen met illegale arbeid nemen daar af.

Het WIT controleerde in 2010 bijvoorbeeld gericht bij driehonderd bedrijven. Bij 18 procent van de inspecties bleken tuinders volgens de Arbeidsinspectie illegaal mensen aan het werk te hebben of onder het minimumloon te betalen. In 2009 was dat nog 26 procent. In 2011 was dat percentage gezakt naar 14 procent. Landelijk ligt dat percentage op 7 procent.

Het interventieteam voor champignons blijft wel actief in 2013, blijkt uit het jaarplan van de dienst SZW voor 2013. Dat team gaat samenwerken met Fair Produce om met name constructies met buitenlandse uitbesteding te controleren.

In 2013 zal de Inspectie SZW wel focussen op branches met veel piekbelasting voor arbeid, zoals de aarbeien- en aspergeteelt. Daarbij wil het samenwerken met LTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.