Glas

Nieuws

Rabo Westland ziet nog geen verbetering

Rabobank Westland verwacht een toenemend aantal bedrijven intensiever te moeten begeleiden in het financiële beheer. Op korte termijn ziet de bank namelijk geen veranderingen in de glastuinbouw die tot een structureel resultaatherstel zullen leiden.

"Op korte termijn zijn er geen aanwijzingen dat er structurele veranderingen in de glastuinbouwsector plaatsvinden, die 2012 en 2013 tot goede jaren zullen maken", zo schrijft de bank in het jaaroverzicht over 2011, dat overigens in juni op de website is gepubliceerd, maar niet is rondgestuurd.

"De afzetstructuur van de groenteteelt wijzigde in 2011 beperkt, terwijl de productiecapaciteit licht toenam. Daarbij is sierteelt conjunctuurgevoelig en kampt de snijbloementeelt met stevigere concurrentie uit Afrika en Midden-Amerika. Dit alles resulteert erin dat de prijsvorming ook de komende jaren onder druk staat en tot matige resultaten zal leiden.” 

Pogingen om de afzetstructuur te verbeteren in de glasgroentesector stuiten vooralsnog op een gebrek aan vertrouwen onderling. Doordat tweederde van de kredieten van de bank uitstaat in de glastuinbouw, heeft het lastige jaar Rabobank Westland ook geraakt. Toch wist de organisatie de nettowinst te verhogen tot 44 miljoen euro. Dat voegt het toe aan de algemene reserve. Verder voegt de bank ruim 25 miljoen euro toe aan de voorziening kredietrisico’s. Dat is twee miljoen lager dan in 2010.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.