Glas

Nieuws 2 reacties

'Teler mag geen importproduct verpakken op bedrijf'

Bij inrichting van een plantgezondheidsfonds voor glasgroente kan de sector niet om stevige eisen heen. Zo moeten teeltbedrijven afzien van het verpakken van importpartijen op de teeltlocatie.

Dat zegt Tiny Aerts, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van de ZLTO. Aerts leidt ook een stuurgroep waarin de voorwaarden voor zo’n gezondheidsfonds uitgewerkt worden. “We zagen dat ook bij de fruitmot voor paprika. Het kan gewoon niet dat je handel verpakt op een teeltbedrijf. Bij zo’n plantgezondheidsfonds moet je heel strikte eisen voor hygiëne invoeren en handel en teelt scheiden.”

Medio 2013 wil Aerts de voorstellen voor de voorwaarden van zo’n fonds voorleggen aan de sector. Dan moet er een betaalbaar systeem liggen. “Het mag niet leiden tot hogere kosten aan heffingen via het PT. Dat betekent dat je het uit de lopende heffingen moet financieren en moet prioriteren. Daar hoort ook bij dat onaanvaardbare risico’s van ondernemers vermeden moeten worden.”

Laatste reacties

  • jacco

    raar, wanneer niet is vastgesteld dat het verpakken van import product de boosdoener is om deze op voorhand uit te sluiten.

  • P Van Oers

    @jacco. Ik ben het in principe eens met je reactie maar zorgvuldigheid is geboden. NL is te (!) afhankelijk van export. Beperkende maatregelen n.a.v. phytosanitaire problemen zou de sector in nog zwaarder vaarwater brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.